Store Rieppefjellet 1295 moh

Store Rieppefjellet er en fin fjelltur på Tromsø fastland. Store Rieppefjellet ser enormt bra ut fra området rundt Lakselvbukt og har en diger varde på toppen. Vi kombinerte Store Rieppefjellet med Lille Rieppetinden. Her er turbeskrivelsen fra turen vår.

Startstedet for turen er ved Sveingården. Fra Breivikeidet er det knappe tre mil. Vi parkerte ved vannkraftverket der det er en del parkeringsplasser. Jeg har tidligere vært på Lille Rieppefjellet, Vazzoalgi og Njoskefjellet på ski med samme start.

Starten av turen går etter anleggsveien opp til Sveingårdsvatnet /Stordalsvatnet på rundt 250 moh. Man når vannet etter knappe to kilometer. Sist gang jeg var her i 2011 var det sti på vestsiden av vannet, men med et overfylt vann pga minikraftverket, var den gode stien under vann og etappen på ca halvannen kilometer langs vannet gikk for det meste i våt myr .

Etter vi passerte vannet fortsatte turen i ei forferdelig gjørme etter at Rieppeelva er lagt i rør til Sveingårdsvatnet i forbindelse med tidligere nevnte kraftutbygging. Etter å ha passert Rieppeelva fikk vi villmarksfølsen tilbake mens vi siktet oss inn på elva fra Labuktvatnet og vannene i front av dagens to topper. Man kommer fort gjennom den åpne skogen og det er sporadisk sti på vestsiden av elva.

Vi holdt oss i nærheta av elva til vi nådde vannet på ca 750 moh i front av Lille Rieppetinden, før vi dreide østover mot østryggen til dagens første topp. Relativt lettgått terreng til 1000 moh, før det blir litt større stein og litt  veldig enkel klyving den siste biten til toppen.

Lille Rieppetinden byr på fin utsikt over Ullsfjorden mot Lyngsalpene og mot skiklassikeren Sennedalsfjellet i nord.

Vi fulgte vestryggen mot Store Rieppefjellet. Her er det litt enkel klyving ned mot skardet på like over 1000 moh. Pga snø og is i østsiden av Store Rieppefjellet holdt vi oss i områdene med stein. Enkleste rute er i nærheten av nordryggen. Etter knappe to kilometer når man toppen med den store varden. Herfra kan man nyte utsikten i alle retningene.

Sist jeg var her gikk vi ned i østsiden, men med knallhard snø måtte vi impovisere litt. Vi fulgte sørøstryggen i knappe 200 høydemeter før vi gikk oss fast i et hakk. Mulig det hadde gått å fulgt ryggen uten snø i sidene, men vi måtte ned i sørsiden. Her er det bratt mose og noen stup vi måtte sikksakke oss gjennom ned til Store Rieppevatnet.

Fra Store Rieppevatnet holdt vi oss på østsiden av Rieppeelva. Her var det fin sti nesten fra vannet og et stykke ned i skogen. Vi bestemte oss for å passere Sveingårdsvatnet på østsiden på returen, her møtte vi samme problem som på vestsiden på veien opp. Overfylt vann med sti delvis under vann og en joggetur i myr.

Man kan alternativt løpe opp anleggsveien fra Skognes, da blir turen rundt tre kilometer lengre.

Turdata

Dato: 4. Oktober 2020
Distanse: 17,24 kilometer
Høydemeter: 1501
Tidsforbruk: 4:23
GPS-plott fra gps3d.no

Store Rieppefjellet til venstre og Lille Rieppetinden til høyre
Ruteforslag
Anleggsveien fra start
Vazzoalgi over hodet til Arja
Dagens to topper
Den gode stien var under vann
Over rørene fra Rieppeelva til Sveingårdvatnet
Rieppeelva uten vann
Vi fulgte venstresiden av elva opp til ryggen man ser med annerledes farge
Ned mot Sveingårdsvatnet
Ryggen til Lille Rieppetinden
Store Rieppefjellet
Toppen av Lille Rieppetinden
Litt kjempelett klyving like under toppen
Sennedalsfjellet til venstre og Tverrfjellet til høyre
Ullsfjorden
Blåisen
På vei mot Store Rieppefjellet. Fulgte stripa uten snø opp
Tilbake mot Lille Rieppetinden
Fjerdedalsvatnet
Blåisen
Ryggen vi skulle følge ned
Her ble det stopp
Mats ser etter en vei ned mot Store Rieppevatnet
Sennedalstinden
Flanken vi gikk ned
Njoskefjellet og Lakselvtindene
Fin sti ned fra Store Rieppevatnet
Ei elv som kom rett ut av fjellet
Rieppeelva uten vann
TIlbake mot dagens to topper
Retur på østsiden av vannet som også ødela stien