Stortinden 1473 moh

Stortinden er en lite besøk Lyngentopp, som i Lyngenmålestokk er en «grei» topp, selv om det både er bratt og mye løs stein. Stortinden ligger ved starten av Fornesbreen, og har drøye 5 kilometers anmarsj om den gåes alene. Vi gikk Stortinden sammen med Tigertinden i en lang dagstur på ca 10 timer. Her er turbeskrivelsen fra turen til Tigertinden og Stortinden

Startstedet ved turen vår var grustaket ved Forneset. Når vi kom var bommen åpen, så vi kjørte så langt vi kom oss. På returen på kvelden var bommen stengt, men vi fikk en hyggelig hjullastersjåfør til å slippe oss ut. Fra Tromsø tar kjøreturen ca 1 time og 20 minutter.

På turen opp valgte vi å følge elva den første halvannen kilometer, da det flatet ut i Fornesdalen krysset vi den noe kalde Forneselva før vi fortsatte de drøye 3,5 flate kilometerne inn til Fornesbotnen. Denne etappen gikk i godt tempo i det lettgåtte terrenget i Fornesdalen. Fra Fornesbotnen startet det som er årets lengste opphold i steinur opp mot Tigertindens og Stortindens topp.

De drøye knappe 500 høydemeterne opp over brekanten holdt vi til venstre for å slippe de bratteste partiene. Drøye 30 graders stigning i snitt, i mye løs stein for vi kom opp til Fornesbreen. Oppe med breen hadde vi god plass å gå i på østsiden av breen. Fornesbreen så veldig snill ut uten synlige sprekker. Vi traverserte ca en kilometer i vestsiden av Stortinden og Tigertinden i en fantastisk løs steinur før vi startet den bratte stigningen mot toppen. Vi startet stigningen fra drøye 1000 moh i en bred renne med eksepsjonelt løs steinur. De knappe 400 høydemeterne opp til eggen har kanskje en snittstigning på 40 grader +, der alt beveger seg i renna, og partiene ved siden av renna stortsett er sva,  det var ikke alle plassene sørsiden av renna var like fristende. En del klyving ble det før vi kom opp på eggen litt over 300 meter fra toppen.

Eggen var bred- men bratt i starten. Etter litt klyving opp det brede partiet smalnet eggen og ble småluftig etterhvert. Etter en del klyving etter Tigertindens nordegg var vi på toppen av Tigertinden som hadde en liten varde. Christian som hadde som  mål å førstegangsbestige Tigertinden med pilotbriller var naturlig nok fornøyd med dagens bragd. På toppen ble det snakk om å ta Stortinden i samme slengen som en bonus, noe som ble besluttet under lunchen på toppen. Tigertinden har fantastisk panorama i 360 grader fra toppen, med utsikt mot kjente og ukjente Lyngentopper. Vi var på toppen av Tigertinden etter litt i underkant av 5 timer uten å stresse veldig.

Returen fra Tigertinden gikk etter ca samme rute,noen av svapartiene var litt ekle å gå ned. På litt fuktig føre ville nok ikke dette gått spesielt bra… Mens vi i renna måtte gjemme oss bak hjørner. mens vi gikk en og en for å unngå å drepe hverandre med steinsprang i den bratte vestsiden av Tigertinden. Nede fra renna starten en drøy kilometers travers i vestsiden mot Stortinden. Vi måtte ned til nesten 900 moh for å komme oss forbi noen svapartier i vestsiden på Stortinden før vi kunne starte stigningen på knappe 600 høydemeter opp mot toppen. Stortinden er slakere enn Tigertinden, så det var litt lettere å gå her, men mye svapartier gjorde at det ikke bestandig var like lett å gå korteste vei. På litt over 1300 moh flatet det ut og det ble en enkel spasertur til toppen. På toppen var det et tafatt forsøk på en varde og top notch utsikt også her. Vi brukte vel knappe 2,5 timer fra toppen til Tigertinden før vi sto på toppen av Stortinden.

Returen fra Stortinden var litt værre enn ventet pga alle svapartiene. Vi måtte nesten gå samme ruten som vi kom fra da 40 grader bratte sammenhengende svapartier ikke fristet oss så veldig. Etter litt prøving og feiling kom vi oss etterhvert ned til Fornesbreen. Nede ved breen var det ikke andre vanskeligheter enn den løse steinura ned brekanten. Nede i Fornesdalen var det bare 5 kilometer flat gange igjen til parkeringen, denne etappen ble gått på like over timen.

Totalt brukte vi ca 10 timer på turen som er på ca 23 kilometer og 2100 høydemeter.

Stortinden fra Fornesbreen
Rute
Ruten i close up på toppene
Stortinden fra Rundfjellet
Tigertinden fra Rundfjellet
Her ser man godt ruten opp til Tigertinden. Opp snøfeltet og ryggen de siste drøye 300 meterne
Stortinden
Stortinden og Tigertinden
Christian fra start
Fornesdalen
Forneselva
Mot Fornesbreen
Christian vade Forneselva som ikke var kjempevarm
En liten badedam i Fornesdalen
Store Fornestinden
En pilotbrillekledd Christian foran Store Fornestinden
Mot Fornesbotnen
Ned Fornesdalen
Opp mot Stortinden
Store Durmålstinden
Tigertinden til høyre
Tigertinden
Tigertinden. Gikk opp «renna» i bildet
Fornesbreen mot Fugledalsskardet
I en særdeles løs steinur
Christian koser seg i steinur
På siden av renna for å slippe unna ur
Terreng som ikke egner seg til å gå i på fuktige dager
Fugledalsfjellet og litt av Store Durmålstinden
Ned mot Fornesbreen
Like under ryggen
Christian har noen få meter igjen før vi startet på ryggen
Christian med en fotopause på ryggen
Mot Stortinden
Toppen foran oss
Stortinden nærmest og Store Fornestinden bak
Store og Østre Lenangstinden
Ryggen mot Stortinden
Kvalvikdalstinden
Rypedalsvatnan og Bredalsfjellet
En fornøyd Christian etter førstegangsbestigning av Tigertinden med pilotbriller?
Kent Hugo på toppen av Tigertinden med utsikt mot den nordlige delen av Lyngenhalvøya
Retur
I en av de lufigere partiene på ryggen
Nede i renna
Den sørlige delen av Lyngenhalvøyas løseste steinur?
Startet traversen mot Stortinden
Mye svapartier opp mot Stortinden gjorde at det som på kartet så lett ut ble litt knotete
Opp mot topplatået til Stortinden
Store Fornestinden fra Stortinden
Ryggen til Tigertinden som vi gikk deler av noen timer tidligere
Christian på Stortinden. Førstegangsbestigning med pilotbriller her også?
Ullsfjorden
I en av mange svapartier på 35 grader +
Like før det flater ut i Fornesbotnen. Toppen av Stortinden med sol på
Endelig flatt underlag etter 8 timer i bratt steinur
Sofiatinden og Isskardtindene til høyre
Kveldsstemning i Fornesdalen

 


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *