Tigertinden 1492 moh

Tigertinden har fylkets kuleste navn på en fjelltopp og byr på førsteklasses utsikt over Lyngsalpan. Etappen fra Fornesbreen består av Lyngenur på sitt aller beste og en til tider luftig egg med rå utsikt. Her er turbeskrivelsen fra turen vår til Tigertinden.

Startstedet for turen vår var grustaket ved Fornes. Distansen fra bensinpumpene ved E8 fra Laksvatn er knappe 50 kilometer. Vi parkerte like før bommen.

Fra start fulgte vi anleggsveien opp til demninga en drøy kilometer opp i Fornesdalen og krysset elva under demninga før vi siktet oss inn på ryggen på østsiden av elven der det går en sporadisk sti noen kilometer videre inn mot Fornesbotn.

Hele etappen på rundt seks kilometer inn til stigningen opp til brekanten er relativt lettgått og vi klarte å småjogge store deler av veien tross mye stein. Opp mot brekanten gjelder det å holde seg på svapartiene om man skal unngå historisk løs og bratt steinur. Over kanten slaker det litt ut og her gjelder det å unngå og komme for langt øst for en kjip travers i den bratte og løse østsiden av Fornesbreen.

Man følger brekanten rundt halvannen kilometer før man ser en markant renne som går rett opp til Tigertindens nordre rygg. Etappen fra breen opp mot renna går i eksepsjonelt løs steinur. Når man starter på renna som er rundt 400 høydemeter med snittstigning på drøye 40 grader, er det stort sett mulig å klyve på til tider bratt sva på sørsiden av renna.

Vel oppe på eggen gjenstår det rundt 300 meter i distanse etter en til tider litt luftig egg med en del klyvepartier. Vi måtte også ut i østsiden et par gangen på veien mot Tigertinden. På toppen er det en liten varde og finfin utsikt i alle retningene. Her tar spesielt de blå vannene rundt Fornesskaret seg fantastisk bra ut.

Vi returnerte ca samme rute, men måtte i den løse renna litt mer for å unngå de bratteste svapartiene. Her klarte jeg å skli og ramle med tommelen på en spiss stein, noe som medførte at jeg blødde ut omtrent hele vestsiden av Tigertinden. Vær obs på løse steiner 🙂

Turdata

Dato: 1 August 2021
Distanse: 19,76
Høydemeter: 1667
Tidsforbruk:6 timer (2:50 opp)
Gps-logg fra gps3d.no

Tigertinden fra Fornesskardet
Ruteforslag
Grustaket og bommen
Demningen
Stien inn Fornesdalen
Stortinden og bakken opp mot brekanten
Store Fornestinden
Store Durmålstinden
Ned mot Fornesbotn og Fornesdalen
Stortinden
Tigertinden i midten. Gikk opp renna ved snøflekken
Fornesbreen
Fugldalsfjellet
Starten av renna
Fugldalsskardet i midten og ryggen til Holmbukttinden bak
Helt usannsynlig løs stein
Like før eggen
Ned mot øst og Fornesdalsvatnan
Starten av eggen
Her måtte vi ut i østsiden
Ryggen og Stortinden
Fornesskardet
Like før toppen
De vanvittige vatnan i Fornesskardet
Mot søndre Storfjellet
Fugldalsfjellet og Fugldalsskardet
Ruben på toppen
Retur langs eggen
Ned mot den løse renna
Opp renna vårs fra Fornesbreen
Brekanten har trukket seg godt tilbake i forhold til det som er tegnet inn på kartet der den henger over kanten
Mot Trollvasstinden og Sofiatinden