Lemmetgaisi 1516 moh

Massiv Ø av Lemetfjellet eller Lemmetgaisi 1516 er en fin skitopp i toppturparadiset Tamokdalen. Tidligere har jeg gått denne toppen via ryggen til Istinden i en mini Tamoktavers med Istinden, Lemmetgaisi 1516 og Lemmetgaisi 1435, denne gangen gikk vi via Jeknjariehppi. Her er turbeskreivelsen fra turen til Istinden og Lemmetgaisi i en ny rute.

 

Startstedet ved brua til Postdalselva eller Allavahjohka ligger ca 1 time og 15 minutters kjøretur fra Tromsø. Ved brua er det en parkeringsplass som er kraftig overdimensjonert i forhold til antall besøkenede på toppene i området. Parkering er ikke noe problem her.

 

Vi startet på nordsiden av elva, krysset elva etter ca 1 kilometer av den 3 kilometer lange slake anmarsjen før stigningen startet. Den 3 kilometer lange anmarsjn går i åpent og lettgått terreng, bortsett fra litt bjørkeskog og en motbakke som gir deg innbytterpuls i starten av turen.

 

Framme med Jeknjariehppi starter turens bratteste stigning på drøye 100 høydemeter i terreng på ca 30 grader før det flater ut videre inn dalen. Stigningen opp mot skardet var ikke brattere enn at vi kunne gå rett opp nesten helt til skardet før vi måtte gå noen krysninger de siste høydemeterne til skardet. Men både sørvestsiden til Istinden og nordveggen til Lemmetgaisi er bratt, noe man må være obs på.

 

Fra skardet p 1217 moh gikk vi til Istinden i behagelig stigning hele veien til toppen som har en liten varde og fin utsikt mot spennende Tamoktopper, Otertinden, Postdalstindene, Svartnestinden, Barras osv. Samme rute ned mot skardet før de siste 300 høydemeterne av turen. Vi gikk på vestsiden av punkt 1336 før vi møtte turens smaleste parti med noen meter med småluftig rygg før det blir god plass resten av turen. På hardere føre kan det være greit å ha med stegjern og isøks her. Vi gikk til vi var rett under toppen før vi startet på den siste bratte bakken opp til toppen.

 

Toppen er vardefri? I allefall på vinterstid. Med store skavler på mot østsiden som ender med et stup på nesten 800 høydemeter er det greit å holde litt avstand. Utsikten fra toppen er bra med Balsfjords og Storfjords høyeste: Vassdalsfjellet som nærmeste nabo og den imponerende østsiden til Hattavarre.

 

På returen fulgte vi samme rute og hadde fin nedkjøring på god snø. Turen på ca 15 kilometer og 1500 høydemeter brukte vi ca 4 timer og 45 minutter på i rolig tempo.

 

Lemmetgaisi fra Istinden
Ruten vi gikk
Greit vær i Postdalen. Turmålene bakerst
Jieknjariehppi
Ned Postdalen
Christoph foran Lemmetgaisi sin 1435 topp
Oppover dalen
I skardet
Barras
Varden
Neste turmål
Christoph på tur ned til skardet
Mot det smaleste partiet på turen
Toppen
Christoph sjekker ut nye turmål
Vassdalsfjellet
Pæltsan
På returen prøvde vi å følge elva… Vel…:)

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *