Blåtindan, søndre topp 1145

Blåtindan er to fine skifjell i Blåtind/Mauken skytefelt. Den søndre toppen har neppe alt for mange besøkende, men er faktisk et bra skifjell. Vi kombinerte disse to toppene i en fin kveldstur. Her er turbeskrivelsen fra turen til Søndre og Nordre Blåtindan.

 

Startstedet ved Akkasætra, ca 160 moh. Akkaætra ligger i det enorme Blåtind/Mauken skytefelt og er 13 kilometer fra Olsborg. Ved startstedet er det god parkeringsplass ved forsvaret sitt anlegg. Det kan være greit å ta seg en prat med skytelederen for å høre om det skal skytes noe mens du er på tur..

 

Vi startet med å følge grusveien ca 3 kilometer i sørøstlig retning inn mot botn som er mellom Solltinden og Skardaksla. Her begynte snøen å bli sammenhengende og vi tok skiene av sekken før vi begynte på stigningen mot 1145. Vi siktet oss inn på en markert renne som går like sør for punkt 770. Oppe ved punkt 770 slaker det litt ut før den siste etappen på knappe 400 høydemeter starter. Også her gikk vi langs en renne, her er det ca 30 grader bratt i ca 200 høydemeter før det blir slakere de siste 150 høydemeterne.

 

Toppen har fin utsikt i alle retningene (minus området Blåtindans høyeste topp dekker) og man ser mange spennende fjell fra toppen, både en del spennede Lyngentopper og Tamok-klassikernen Hattavarre, Rundt Balsfjorden ser man også det meste, bl.a Blåtinden, Store Russetinden og Svartnestinden.

 

Nedkjøringen fra toppen- for anledningen i herlig sløsj fulgte ca oppruten ned til ca 800 moh før vi begynte å traversere mot neste turmål. Vi var nede på ca 600 moh før vi startet stigningen opp mot den høyeste av Blåtindan. Vi traverserte oss ut mot vestryggen mens vi tok høyde opp mot toppen. På ca 1000 moh kom vi inn på ryggen og kunne nyte utsikten i det fine kveldslyset vi hadde. Den siste biten mot toppen har flere lengre partier på ca 30 grader.

 

Oppe på toppen er utsikten fantastisk i 360 grader, herfra kan man se topper på Kvaløya, Senja, den sørlige halvdelen av Lyngenhalvøyas to fineste topper: Nallangaisi og Piggtinden,  Man har også utsikt mot de samme toppene som på den laveste av Blåtindan og spesielt naboen Mårfjellet ser bra ut.
Returen fra toppen ble litt sen, og det herlige sløsjføret fra den søndre toppen var byttet ut med litt solskare. Vi fulgte den lange ryggen ned mot Skardaksla der det går en renne ned mot parkeringen.

 

Total lengde ca 18,5 kilometer og 1860 høydemeter. 4 timer og 40 minutt i passelig tempo.

 

Foto Sondre Kvambekk og Kent Hugo

Blåtindans sørtopp
Ruten vi gikk. Rød opp og blå ned
grei vei fra Akkasætra
Etter ca 2 kilometer ser man sørtoppen
En del tomhyler i skytefeltet…
En skibærende Kent Hugo foran sydtoppen
Den nordlige toppen og to biler som har kjørt seg fast i et forsøk på å kjøre nærmest mulig toppen:)
Sondre på tur opp den første renna
Fra ca 750 moh
Sondre foran Mårfjellet
Mot Istinden og naboene
Toppen til venstre
På ryggen ble det plutselig en sur vind som gjorde at jakken måtte på
Kent Hugo på toppryggen
På toppen
Nordtoppen
Nallangaisi og Guhkkesgaisi
Mot Balsfjorden
På tur mot nordtoppen
Sørtoppen
Sondre foran Mårfjellet i topphenget til Blåtindans nordtopp
Kent Hugo på toppryggen
Sondre på varden
Sondre studerer Balsfjorden
Fint lys rundt Mårfjellet
Blåtindans høyeste topp
Like før renna vi kjørte ned til parkeringen
Ned renna
Renna fra Skardfjellet fra skytebanen

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *