Davimus Viessogasgaisi 1381 moh

Davimus Viessogasgaisi er en topp som er tilgjengelig via løypen til Lavkarittet. Med en distanse på ca 11 kilometer til toppen er det kanskje greit å bruke sykkel under anmarsjen. Jeg gikk Davimus Viessogasgaisi sammen med Gaskasuorggigaisi. Her er turbeskrivelsen fra denne dobbeltoppturen.

Startstedet innerst i Kitdalen ligger ca 9 kilometer unna E6 i Storfjord. jeg kjørte noen hundre meter forbi Myrhaug og fant en liten parkeringsplass for bilen etter grusveien som blir brukt under lavkarittet.

De første 5,5 kilometerne og ca 500 høydemeterne går etter Lavkaløypen og det er bare å følge merkingen til Lavkarittet under anmarsjen.  På ca 600 moh gikk jeg ut av Lavkaløypen, og startet på den nokså bratte nordryggen til Gaskasuorggigaisi hvor man tar 600 høydemeter på en drøy kilometer i luftlinje. Stigningen er storsett etter gress og lyng i starten før det blir steinur etterhvert. Mellom 1000 og 1100 moh er det bratt, spesielt om man kommer for langt vest på ryggen, der er det muligheter for å måtte klyve litt over store steiner.

Den siste drøye kilometeren går langs en særdeles flat rygg østover mot det høyeste punktet. Utsikten fra ryggen er fantastisk i alle retningene  etter ryggen som har tilnærmet stup på 3 av sidene. På toppen er det varde og utsikten herfra er top notch, mot Mannfjellet sin hovedtopp og nordtopp , Lemmetgaisi sin herlige skitopp , Markusfjellet , naboen Raigegaisi samt mange andre ukjente og litt utilgjengelige topper i området med lang anmarsj. Distansen til toppen er ca 7,5 kilometer og uten å stresse som en gal brukte jeg ca 2 timer til toppen. Som topp nr 333 ble toppoppholdet feiret med en krembanan og en colabox:)

På returen fulgte jeg oppruten ned mot ca 900 moh før jeg prøvde å ikke miste for mye høyde eller måtte gå for langt for å komme mot neste topp. På ca 680 moh fikk jeg krysset den flomstore elva før jeg fant en dårlig firehjulingvei av noe dårligere kvalitet en Lavkaløypa opp et stykke mot neste topp. Etter at den første kneika på ca 800 moh var unnagjort siktet jeg meg inn på skardet mellom Heargevarri og Davimus Viessogasgaisi.

Fra skardet holdt jeg meg på ryggen for å unngå å måtte gå på alt for mye snø. Toppunktet er helt nord på ryggen og den siste biten av turen er slak. Varden på toppen er meget pen. Utsikten fra Davimus Viessogasgaisi er top notch med utsikt bl.a mot Adjit , ellers ser man mot Finlands høyeste og mange av de spennende toppene med lang anmarsj i Storfjord. Distansen mellom toppene er ca 6.5 kilometer og man får seg 700 ekstra høydemeter. Om man bare skal på Davimus Viessogasgaisi er distansen fra start ca 11 kilometer.

Returen  gikk etter samme ruten ned mot Lavkaløypa hvor jeg krysset elva på 680 moh og fulgte skogsveien ned til start. Totallengden på turen er ca 25 kilometer og 2000 høydemeter. jeg brukte ca 6.5 timer på turen.

Davimus Viessogasgaisi
Rute
Starten av Lavkaløypa
Merking etter Lavkaløypa
Mot en navneløs 1464 topp ved Elsnesdalen
Gaskkamus Viessogasgaisi med litt snø bakerst i bildet
Like før jeg gikk av Lavkaløypa
Den imponerende østveggen til Raigegaisi
Gaskasuorggigaisi
Davimus Viessogasgaisi
Gaskkamus Viessogasgaisi
Davimus og Gaskkamus Viessogasgaisi og Viessogasvaggi
På tur mot Gaskasuorggigaisi
Raigegaisi
Etter et litt bratt parti flater det ut de siste knappe 100 høydemeterne
Toppen bakerst på det kilometerlange platået
Mannfjellet
Sørøstover mot Markos-Malla og det store utland
Lemetgaisi 1516 som er en fantastisk skitopp
Bratt mot sør
Endelig halvveis! Måtte feire med colabox og krembanan
Den lange toppryggen på nordsiden av Elsnesdalen
Mot neste topp som er til venstre i bildet
Ned på ca 680 moh og klar for 700 høydemeter opp til Davimus Viessogasgaisi
Det neste turmålet
Gaskasuorggigaisi
Davimus Viessogasgaisi
Opp mot ryggen
Raigegaisi og Kitdalen
Mot dagens første topp
Ruskegaisi
Nordre og midtr Rihpigaisi
Østover
Gaskkamus Viessogasgaisi
Den flotte varden
Radarstasjon på toppen av Gaskkamus Viessogasgaisi
Raigegaisi
Nede mot Lavkarittløypa

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *