Bredalsfjellet 1538 moh

Bredalsfjellet er en av de ukjente gigantene på Lyngenhalvøya, og er en lang tur på nesten 3 mil. Bredalsfjellet har en fantastisk utsikt og 700 høydemeter med bratt skikjøring som gjør at den lange anmarsjen er verdt tiden ma bruker. Bredalsfjellet er også på listen over de 27 toppene over 1500 moh på Lyngenhalvøya. Her er turbeskrivelsen fra Bredalsfjellet.

Bredalsfjellet kan gåes fra Lyngsdalen eller Kvalvikdalen, etter en tur som endte med å måtte snu pga våt snø i den bratte solvendte siden opp fra Jiehkkeskohppi i fjor endte med at dette forsøket hadde start i Kvalvikdalen. Denne ruten er noen kilometer lengre, men man slipper unna den bratte siden opp mot Bredalsvetnet og man har nok litt mer hjelp av nedoverbakke på returen.

 

Vi parkerte ved porten ved skogsveien som går opp mot Øvergård. Startstedet ligger ca 8 kilometer sør for Lyngseidet. Dette er også utgangspunktet for en tur til Sjollihytta eller Kvalvikdalshytta som er et populært turmål. Vi har også gått inn Kvalvikdalen da vi besøkte Kvalvikdalstinden og Kvalvikdalsfjellet.

 

Turen på ca 2.5 kilometer opp mot Kvalvikdalshytta går etter god sti. Fra Kvalvikdalshytta fortsetter man på nordsiden av Kvalvikelva i ca 1.5 kilometer til. Etterhvert begynte vi å skrå inn mot Rypedalen (Fugldalen på kartet), vi gikk på vestsiden av en ryggformasjon inn mot Rypedalsvatnan. Etter en slak start på turen inn mot skardet mellom Rundfjellet og Bredalsfjellet med ca 780 høydemeter på 9,5 kilometers marsj begynte turen for alvor med en lang og bratt bakke opp mot det første platået til Bredalsfjellet.

 

Bakken opp mot det første platået er stortsett rundt 30 grader eller brattere i ca 600 høydemeter, bakken blir brattere de siste 150 høydemeterne, her er det ca 40 graders stigning. Vi måtte av med skiene på dette partiet og det kan kanskje være greit med stegjern og isøks i sekken for dette partiet. Etter å ha kommet opp på det første platået på 1373 moh gjenstår det bare en bratt bakke før ma har sjarmøretappen igjen med ca en kilometer i flatt terreng mot det høyeste punktet. Fra platået har man en helt vill utsikt mot det meste av Lyngenhalvøya. Her har man utsikt mot toppene med enorme platåer på den sørlige halvdelen som feks Jiehkkevarri, Rundfjellet og Daltinden og de kvasse tindene på den nordlige delen av halvøya som Store-og østre Lenangstinden, Stortinden og Store Jægervasstinden. Man ser også Halti som er den høyeste toppen i Finland, og topper på Skjervøy og Tamokdalen. På det høyeste punktet er det en liten varde.

 

Returen gikk etter ca samme rute som oppruten. Vi brukte 4.5 timer til toppen og litt over 6.5 timer totalt inkl en halvtime på toppen. Turen er på ca 27-28 kilometer og ca 1700 høydemeter. Bredalsfjellet er kanskje den fineste turen jeg har vært på i 2013 og anbefales virkelig! Turen har også ca 700 høydemeter med bratt skikjøring.

 

Foto Kim Harry Hansen og Kent Hugo Norheim

 

Bredalsfjellet
Ruten vi gikk
Like etter start. Fantastisk vær!
Begynner å bli lite snø i Kvalvikdalen
Kvalvikdalstinden og Kvalvikdalsfjellet foran
Bredalsfjellet
Bredalsfjellet
På tur inn Fugldalen
Søndre Storfjellet og Tigertinden
Mye stor stein i Fugldalen
På Rypedalsvatnan
I skardet mellom Rundfjellet og Bredalsfjellet
Den lange bakken
Har gått opp den renna på Gaskajihekkicohkka
Daltinden bak
På det første platået
Spenstig utsiktstopp
Cato
Store Fornestinden
Cato og Kim Harry på toppen
Litt stønting

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *