Oldertinden 1207 moh

Oldertinden ligger på kommunegrensen mellom SKånland og Gratangen og var i følge den lille informasjonen vi fant på internett før turen en vanskelig sak som det sto at man måtte både ha klatreutstyr og klatreerfaring for å bestige, noe som viste seg å være en smule overdrevet. Her er turbeskrivelsen fra turen vår til Oldertinden.

Oldertinden var oppladning til turen vår til Novatinden og en fem toppersrunde med start på Revtinden i løpet av 46 timer i Skånland på et lite toppraid med utgangspunkt i Grov i Skånland kommune.

Parkeringen til turen til Oldertinden var ved en nedlagt(?) skole på Bakkejorda noen kilometer fra Grov sentrum.

Starten av turen gikk etter en grusvei forbi skolen og noen hus før det ble sti videre inn Segeldalen. Ca 1 kilometer inn på stien har man valget om å gå en lav sti (som etter hvert forsvinner) nedi dalen, eller en sti som tar litt høyde og faktisk går helt inn til foten av fjellet- vi gikk selvfølgelig for alternativ nr1 og en sti som bare ble borte inn Segeldalen. Vi gikk ca 3 kilometer fra parkeringen og vi fulgte dalen til 400 moh før vi begynte å ta høyde opp mot Oldertinden. Litt kratt før vi kom oss over skogen.

På turen opp mot foten av fjellet hadde vi sett for oss ruten videre, på østsiden av en grusrenne. Det var sti et stykke oppover etter all saueaktiviteten i området, etter hvert som terrenget ble brattere avtok tegn etter aktivitet blandt sauene og vi fortsatte ferden vår mot toppen. Etter grusrenna- som forøvrig var særdeles løs kom vi til turens bratteste parti på litt under 1000 moh, her var det bratt og mye gress, mose og berg. Ikke noe vanskelig,  men neppe noe særlig å gå på våte dager.

Videre oppover var det noen få klyvepartier, vi gikk inn på vestryggen på ca 1100 moh og fulgte ryggen til toppen. På toppen var det en liten varde og gjestebok. Utsikten var meget bra, mot store deler av Sør Troms sin fjellverden og videre sørover. Vi brukte ca 2 timer opp og like lang tid ned på turen som er på drøye 1200 høydemeter og ca 1 mil.

Vi konkluderte på turen ned med at klatreerfaring burde vært byttet ut med fjellvant..

Oldertinden fra turen vår til Novatinden

Ruten vi gikk
Oldertinden fra Tretinden
Oldertinden fra Olderdalen
Starten
Oldertinden
Gikk opp på venstresiden av renna i midten av bildet
En tur i grusrenna
Utsikt mot Tinden
Unge Norheim nyter utsikten
Soloppgang
Novatinden
Christian foran Novatinden og Novafjellet
Like under toppen
Christian på toppen
I det «vanskligste» partiet
Fra grusrenna
Noen av sauene i Segeldalen