Jiehkkevarri 1834 moh via Sydvestbreen

Jiehkkevarri er fylkets høyeste topp og ble førstegangsbesteget 3 Juli i 1899 av Geoffrey Hastings og Elias Hogrenning. Ruten opp sydvestbreen er kanskje den mest spektakulære av de «normale» veiene opp. Her er turbeskrivelsen fra turen vår til Jiehkkevarri via Sydvestbreen.

Startstedet i Holmbukta ligger ca 23 kilometer fra krysset i Laksvatn. Vi parkerte ved skogsveien som følges i starten. Dette er starten for mange Lyngenklassikere og jeg har tidligere gått BalggesvarriTitinden, Kristianstinden, Sagbladet, Goverdalstinden, Nallangaisi og komboen Balggesvarri og Vestre Balggesvarri herfra.

Fra start fulgte vi skogsveien rundt en kilometer før vi siktet oss inn mot elva som vi forsøkte å følge oppover mot gapahuken med trimpostkassen som ligger ved moreneryggen ca tre kilometer inn dalen. Deretter fortsatte vi noen hundre meter før vi begynte å ta høyde etter den slake starten inn Goverdalen.

Det er jevn stigning opp mot 600 moh før man starter på en flat kilometer til man begynner å ta høyde igjen opp mot breen. Det er jevn stigning rundt 25 grader opp mot 1000 moh før det blir brattere. Her fulgte vi en ryggformasjon midt i breen . Under solpåvirkning er etappen mellom 800 og 1300 moh eksponert for is som brekker løs og ramler ned fra breen på platået i nord og det er greit å holde god avstand.

Fra rundt 1350 moh gikk vi i tau over sprekkene i brefallet før vi tok av tauet igjen da vi kom på det digre platået til Jiehkkevarri. Herfra gjenstår et en slak etappe på rundt to kilometer før man står på det høyeste punktet i Troms.

Vi returnerte samme rute med fantastisk snø på Sydvestbreen og sløsj ned mot Goverdalen.

Turdata:

Dato: 13 Mai 2017
Distanse: 23,59 kilometer
Høydemeter: 1884
Tidsfobruk: 4:53 (3:40 opp)
GPS-plott fra gpsd.no

Jeg har tidligere gått Jiehkkevarri i forskjellige varianter:

Jiehkkevarritravers via Holmbukttinden
Jiehkkevarritravers via Blåisen
Jiehkkevarri via Holmbukttinden
Jiehkkevarri via Holmbukttinden og ned Blåisen
Jiehkkevarri på sommeren

Jiehkkevarri fra Fugldalsfjellet
Ruteforslag
I starten etter skogsveien
Vestre Balggesvarri over Sondre
På med tau et kort parti øverst før platået
På drøye 1500 moh var det tau av igjen
Like før toppen
Ganske stusslig på toppen

 


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *