Pältsan 1442 moh

Pältsan er Sveriges nordligste høyfjell og bestiges lettest fra Gappohytta eller Pältsastugan. Jeg løp toppen som dagstur med start fra Signaldalen. Her er turbeskrivelsen fra turen min.

Startstedet for turen er ved Rognli og veiens ende i Signaldalen. Det er ca 20 kilometer fra krysset ved Hatteng. Det er en enorm parkeringsplass her.

Starten av turen går etter skogsvei og firehjulingvei. I løpet av de første fem kilometerne tar man mesteparten av høyden mot hytta. Etter hvert forlater man firehjulingveien og resten av turen inn mot Gappohytta går etter sti merket etter DNT-standard.

Etter ei drøy mil nådde jeg Gappohytta der jeg forlot stien og siktet meg inn mot dagens turmål. Fra hytta på rundy 700 moh måtte jeg over en hump på 850 moh, før jeg måtte ned til et myrparti og et stort vatn ca 100 meter lavere før jeg kunne ta fatt på etappen opp til Pältsan.

I lettgått terreng tok jeg sikte på skardet mellom den Pältsan sin vestre topp på drøye 1200 moh og hovedtoppen. Fra skardet blir det litt steinur opp nordvestryggen som jeg fulgte til det store platået. Ved varden er det gjestebok og fin utsikt videre inn i Sverige og mot Kilpis med Saana, samt Signaldalenklasikerne Otertinden og Barras.

På returen bestemte jeg meg for å løpe ned mot Isdalen der Lars Monsen med følge skal gå nesten uke. Under krysningen av Isdalen er det er en liten kilometer med en del myr og en liten motbakke opp mot «hylla» som ligger øst for Čorrováhgáisi og Gievdneváhgáisi. Her er det greit å ikke krysse Øvre Finnelv, da dalen er dyp. Fra Tyskerbrua over Finnelva løp jeg «veien» som ble laget under andre verdenskrig ned og opp til veien som jeg gikk opp. Drøye tre kilometer etter vei ned til bilen.

Turdata:

Dato: 24 Juli 2018
Distanse: 32,61 kilometer
Høydemeter: 1550
Tidsforbruk: 4:47 (2:40 opp)
GPS-plott fra gps3d.no

Pältsan fra Polvartinden
Starten fra Rognli
Her ser man sikksakkveien opp ved Finnelva
Tilbake mot Vassdalstinden og Vassdalsfjellet
Corrovahgaisi
Barras
Norges høyeste DNT-merking?
Gappo
Dagens turmål i midten
I retning Signaldalen
Oppe på ryggen.
Pältsan sin sørøstre topp
Nedi dalen er moreneryggen som går fra Gappo til Pältsastugan
Var årets fjerde besøkende i den fine toppboka
Det enorme Moskangaisimassivet
Ned mot start
Ned mot Isdalen
Stien mellom Gappo og Rostahytta
Pältsan
«Hylla» jeg løp til Finnelva
Øvre Finnelva som ikke bør krysses 🙂
Tyskerbrua
Sikksakkveien opp langs Finnelva
Dårlig vedlikehold disse bruene etter tyskerne..
Dagens bru

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *