Kvænan, østre topp 961 moh

Kvænan er en av de fineste turene på den sørlige delen av Senja. De fleste besøkene til Kvænan er på den østre toppen som har merket og har postkasse, mens den to meter høyere toppen i vest har færre besøk. Kvænan har en fin rekke med pinakler og fantastisk utsikt. Her er turbeskrivelsen fra turen vår.

Startstedet for turen er i Indre Kvænbukta som ligger ca 52 kilometer fra  Gisundbrua i retning av Flakstadvåg. Startstedet er merket og det er en liten parkeringsplass her.

Kvænan er også en fin vårskitur.

Fra start tar man høyde umiddelbart etter god sti og allerede på rundt 200 moh er man over skoggrensa og man kan nyte utsikten over Sifjorden. Etter nye hundre høydemeter blir det en del grov steinur videre. Her er ruten merket med varder og rødmaling mens man går i retning av punkt 556.

Ved punkt 556 følger man ryggformasjonen noen hundre meter i østlig retning, før ruten dreier sørover mot Kvænan sin postkassetopp (og skitopp). Postkassen står ca ti høydemeter under toppen og den siste biten opp er det litt lett klyving.

Fra toppen er det fantastisk utsikt i alle retningene og mot vest ser man alle pinaklene på ryggen mellom den høyste av Kvænan og postkassetoppen. Pinaklene har mange teorier, bl.a at det er forsteinete troll som forsøkte å ro Senja løs fra fastlandet men glemte at de ikke tålte sol om morgenen.

Etter å ha vært på toppen prøvde vi å nå den høyeste av Kvænan, noe som viste seg og ikke være helt enkelt. Et rask forsøk i svært løs grus og vertikal mose ble avbrutt ganske tidlig i en renne rett under toppen. Enkleste vei til den høyste av Kvænan er fra sørsiden av tunnelen mellom Kvænbukta og Flakstadvåg.

Turdata:

Dato: 30 Juli 2018
Distanse: 7,46 (3,46 opp til postkassen) inkludert forsøk på den høyeste av Kvænan
Høydemeter: 1009 (960 til postkassetoppen)
Tidsforbruk: 2:33 (1:09 til postkassetoppen)
Gps-plott fra gps3d.no

 

Kvænan fra Gjeskeneset
Ruteforslag
Stien som tar deg gjennom skogen
Sifjorden
Etter hvert blir den fine stiene byttet ut med steinur
Her dreier ruten langs ryggen en stykke før man svinger mot toppen
Pinaklene
Den høyeste toppen bak i midten fra postkassen
Kvændalsvatnet
Mot Luten og Grinda i sør
Mot øst
Pinaklene