Kvænan, østre topp 961 moh

Kvænan er en av de mest populære og fineste vårskiturene på Senja og med sitt nordvendte toppheng er Kvænan et yndet turmål om du ønsker å kjøre ski i midnattssol. Her er turbeskrivelsen fra turen vår til Kvænan.

Startstedet for turen er i Indre Kvænbukta som ligger ca 52 kilometer fra  Gisundbrua i retning av Flakstadvåg. Startstedet er merket og det er en liten parkeringsplass her.

Jeg har også vært på Kvænan på sommeren etter ca samme rute.

Vi gikk turen i slutten av mai og da var det smeltet nede og vi måtte gå rundt 250 høydemeter av turen med skiene på sekk etter den merkede stien. Vi tok på oss skiene og fortsatte videre i nærheten av stien. I jevn stigning på knallhardt føre siktet vi oss inn på ryggformasjonen på vestsiden av punkt 556.

Vi fulgte ryggen til rundt 700 moh, før vi dreide i nordlig retning mot topphenget og kom opp på ryggen noen hundre meter vest for det høyeste punktet på postkassetoppen. Vi satt fra oss skiene og fortsatte den siste biten til toppen til fots. Avhengig av snøforhold kan det kanskje være greit å ha ei isøks med om man skal helt opp.

Vi returnerte samme vei på et grusomt skiføre.

Det fins en del sagn om hvordan taggene på Kvænan ble til.

Alternativ 1 og en klassiker: Taggene er forsteinede troll som forøkte å ro Senja løs fra fastlandet, noe som naturlig nok tok tid og taggene ble til da sola traff trollene.

Alternativ 2: Øst-karelske røvere – kvener som i middelalderen var på røvertokt i landsdelen og taggene er kvenene i de lette skinnbåtene de brukte. Når man ser taggene i silhuett mot himmelen ligner det vistnok en båt i stein med stavn og akterende, og med roerne i mellom.

Alternativ 3 og det mest brukte: Taggene er kvinner i skakk og skaut som er ute å ser etter mennene deres på vei inn fra fiskefeltene. Navnet Kvænan stammer da fra Kvennan som er det gammelnorske ordet på kvinnfolkene.

Turdata:

Dato: 22 Mai 2021
Distanse: 7,11 kilometer
Høydemeter: 960
Tidsforbruk: 1:50 (1:20 opp)
GPS-plott fra gps3d.no

Kvænan
Ruteforslag
Vi fikk på skiene rundt 250 moh
Utsikt mot Kaldfarnes
Skitoppen til venstre
Ryggen vi fulgte fra punkt 556
Salberget næmest og Lomstinden bak med den imponerende veggen
Mot skitoppen
Like under skitoppen
Mats og Sondre på løpetur mot toppen for å holde varmen mens vi venta på midnattssola
Det her var vel det beste vi fikk til med sol

 


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *