Blåtinden 621 moh og Djevelporten

Blåtinden er en godt besøkt topp som er lett tilgjengelig fra Svolvær. Blåtinden lar seg enkelt kombinere med en tur til Fløya og/eller Djevelporten og man kan også fortsette mot Tuva i nordvest. Her er turbeskrivelsen fra turen vår.

Startstedet for turen er i nærheten av kirken i Svolvær. Det er en del parkeringsplasser ved startstedet.

Blåtinden er med som motbakkeløp i Lofoten Skyrace og Stian Dahl Sommerseth har rekorden på 28:40 fra parkeringsplassen om du vil prøve deg på den.

Starten av turen er merket og de første par hundre høydemetrene går etter Sherpatrappa som ble startet bygd i 2019. I fjor (2019) gikk det ca 35000 mennesker etter stien opp til fire av de mest populære turmålene i Lofoten : Svolværgeita, Djevelporten, Fløya og Blåtinden.

Etter en bratt start slaker det litt ut og stien fortsetter i retning av Frosken og på rundt 1,2 kilometer og 370 moh dreier stien vestover.  Her går man ned rundt 70 høydemeter, før man starter stigningen opp mot Blåtindens østrygg på 500 moh. Herfra traverserer man noen hundre meter i sørsiden, før ruten fortsetter opp til ryggen like ved toppen.

Det høyeste punktet er like ved krysset i stien mellom Tuva og Blåtinden, mens utsiktspunktet er 50 meter lengre sør på ryggen. Litt svært lett klyving her. Vi returnerte samme ruten og tilbake til 370 moh krysset, Herfra er det en kort spasertur til Djevelporten som ligger rundt 400 moh. Her var vi faktisk så turist at vi ba en annen besøkende om å ta bilde av oss på Djevelporten.

Deretter fortsatte vi til Fløya som bare er noen hundre meter unna. Her er det litt klyving den siste biten til toppen. Fløya byr på fantastisk utsikt over Svolvær sentrum. Det går sti ned til 370 moh krysset like under toppen og vi tok en ny avstikker mot Svolværgeita på returen. Den siste delen er mer detaljert på turen min til Fløya som det er link til like over.

Turdata

Dato: 3 Juli 2020
Distanse :7,24 kilometer
Høydemeter: 1152
Tidsforbruk: 2:28 (45 min til Blåtinden)
GPS-plott fra gps3d.no

Blåtinden fra Svolvær
Ruteforslag inkludert Djevelporten og Fløya
Starten av stien
Den nybygde sherpatrappa
Svolværgeita fra trappa
Blåtinden
Opp mot Frosken og Djevelporten
Blåtinden
Fløya
Svolvær
Det høyeste punktet på Blåtinden
Vardetoppen
Djevelporten
På vei mot Fløya
Fra Fløya
Svolværgeita