Lavangstinden 1215 moh

Lavangstinden er et populært skifjell tidlig på sesongen på Tromsø fastland. Lavangstinden har en bred nordøstvendt renne, der det neppe er mange soltimer i løpet av året. Her holder snøen seg oftest ned til 5-600 moh gjennom sommeren og gir et godt grunnlag for ski ved sesongens første snøfall. Her er turbeskrivelsen fra turen vår til Lavangstinden.

Jeg har også gått Lavangstinden fra Nakkedalen tidligere.

Startstedet for turen er ved Rottenvika, knappe tre kilometer nord for krysset ned mot Sjursnes. Det er noen parkeringsplasser langs veien.

Fra start fulgte vi en traktorvei i retning av Vargedalen på sørsiden av Reieråsen. Når traktorveien ender er traseen hugd og merket med plastremser videre på sørsiden av elven opp Vargedalen. Fra 200 til det flater ut på 450 moh er det stedvis bratt og under vårt besøk med lite, men knallhard snø og is var etappen noe knotete enkelte steder.

Oppe på kanten tok vi på oss skiene og fortsatte i slakt terreng inn mot renna. De første par hundre høydemetrene i renna er relativt slak, før det etter hvert kommer noen parti på  30-35 grader mellom 800 og 1000 moh. Etter det bratteste partiet i renna er det en liten ryggformasjon og her siktet vi oss inn mot nordøstryggen til Lavangstinden siden den «naturlige» veien videre opp renna er blokkert av snøkavler.

Starten opp mot ryggen er rundt 25 grader, før det blir gradvis brattere opp mot ryggen. Vi tok av skiene like før ryggen og satt de igjen ca 20 meter under toppen. Her kan det nok være greit å ha med isøks og stegjern om man skal helt opp og snøen er hardere. Vi klarte ikke å følge ryggen og måtte en liten tur i sørsiden før vi kunne nyte den fantastiske utsikten mot Lyngsalpene fra toppen. Vi returnerte samme ruten.

Turdata

Dato: 1 November 2020
Distanse: 9,32 kilometer
Høydemeter: 1228
Tidsforbruk: 3:36 (2:25 opp)
Gps-plott fra gps3d.no

Lavangstinden fra Olderbakken tatt 3 oktober i år
Ruteforslag
Skogsveien fra start
Stien går i det åpne området rtil venstre for elvedalen helt til høyre i bildet
Ned mot start
Like før det flater ut og vi tok på skiene
Arja i starten av renna
I de litt brattere partiene mellom 800 og 1000 moh
Ferdig med renna og oppe ved ryggformasjonen
Gikk opp snøfeltet som går helt til nordøstryggen
Mot Musnestinden og Karltinden
Like før nordsøstryggen
På ryggen med utsikt mot toppene rundt Jægervatnet
Ryggen mot toppen. Vi måtte ut i venstresiden for å komme oss opp
Jiehkkevarri i midten
Bjørnskardtinden og Hamperokken
Det nest raskeste turlaget på vei til toppen
Det tredje raskeste turlaget i det bratteste partiet i renna
Den aller raskeste i dagens raskeste turlag har fått et forsprang like før parkeringen.

 


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *