Rondslottet 2178 moh

Rondslottet er den høyeste toppene i Rondane Nasjonalpark og ble førstegangsbesteget av Carl Nielsen i 1875. Under besøket mitt var jeg også innom Vinjeronden og Storronden. Her er turbeskrivelsen fra turen min.

Startstedet for turen er ved veiens ende over Mysusæter ca 20 kilometer fra Otta. Den siste biten opp til Spranget parkering har ei bomavgift på 50 kroner. Ved veiens ende er det en diger parkeringsplass.

Turen startet med en løpetur på rundt seks kilometer opp mot Rondvassbu. Om man ønsker kan man leie sykkel via Vipps her for et par hundre kroner om man vil spare litt tid på den noe kjedelige etappen til Rondvassbu.

Etter å ha løpt en drøy halvtime i veldig slak stigning var jeg ferdig med grusveien opp til Rondvassbu. På rundt 1200 moh starter stigningen etter veldig god sti i retning av Storrondens vestrygg. På 1450 moh når man krysset til stien mellom Rondslottet og Storronden og stien mot Rondslottet dreier ned mot dalen mellom fjellene.

Her er det en slak etappe på rundt to kilometer og her er turens siste sjanse for påfyll av vann langs Rondholbekken. Etter hvert blir det brattere og den gode stien i starten av turen byttes ut med merket steinur opp mot skaret mellom Rondslottet og Storronden på ca 1770 moh.

Ruten fortsetter mot Vinjeronden 2046 moh i til tider stor steinur opp sørøstryggen. På etappen fra Vinjeronden til Rondslottet gjelder det vist å dra innom Vinjerondens nordtopp for å få seg en ekstra totusenmeterstopp med 15 høydemeter ekstra. Den siste biten ned skaret er ganske bratt og turen fortsetter videre etter sørryggen til toppen. Ganske stor og grov ur i starten før det blir bedre den siste biten.

På toppen er det en flott firkantet varde som dessverre har fått et lite påbygg av mindre kompetente vardebyggere. En tur på 100 meter til stupet i nord anbefales for litt ekstra utsikt. Fra toppen ser man bl.a. Galdhøpiggen som ligger knappe 9 mil unna og Glittertinden.

Jeg returnerte over Vinjeronden og ned til skaret igjen før jeg startet stigningen på knappe 400 høydemeter til Storronden i solid steinur. Det er delvis merket, men så lenge det går opp går det bra omtrent uavhengig av rutevalg.

Jeg kom meg opp på Storronden der det var rikelig med besøkende via den merkede stien jeg startet turen med og det som ble ruten min ned. Her er det knappe tre kilometer med steinur ned vestryggen til krysset på stien på ca 1450 moh. Herfra er det tilnærmet drømmeforhold for å løpe ned og jeg fikk løpt den drøye mila fra Storronden til parkeringen like under timen.

Turdata

Dato: 27 Juli 2021
Distanse: 26,27 kilometer (12,5 til Storronden)
Høydemeter: 1738
Tidsforbruk: 4:35 (2:15 til Storronden)
GPS-plott fra gps3d.no

Rondslottet fra parkeringen
Ruteforslag
«Kart» på Spranget parkering
Rondslottet bak til venstre og Storronden i midten
Parkering og sykkelutleie
Rondvassbu i skyggen
Starten av stien
Stien opp til vestryggen til Storronden og sti-krysset
Ned mot start
Krysset
Stien følger dalen inn mot skaret
Mot skaret
Vinjeronden fra skaret
Rondslottet fra Vinjeronden
Vinjeronden fra Vinjeronden nord
Storronden
Rondslottet
Tilbake mot Vinjeronden
Den flotte varden
Returen som følger ryggen helt til Storronden bakerst
Varden på Vinjeronden
Veien opp til Storronden i midten
Tilbake mot turens første topper
Skikkelig ur på vei opp
Stupet i øst
Her blir ruten til Rondslottet forklart med peking fra Storronden
Ned vestryggen
Ser stien ned ryggen
Mot toppen
Skaret mellom toppene fra ryggen
Endelig ferdig med steinura
Rondslottet bak i midten