Nuovasgaisa 1120 moh

Nuovasgaisa ligger på Kvænangsfjellet og har merket rute fra Ut i nord som er «Ti på topp» for Nord-Troms. Nuovasgaisa har førsteklasses utsikt mot vest. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Nuovasgaisa.

Startstedet for turen er i nærheten av Tverrelva (ca 260 moh), ca 7,5 kilometer fra Oksfjordhamn på vestsiden av Kvænangsfjellet . Det er noen parkeringsplasser langs veien og jeg endte opp ca 400 meter øst for skiltet turstart.

Jeg startet turen med å løpe nedover mot «starten» og etter 30 meter «vei»  var det rett ut i skogen og lete etter rødmerkede trær. Jeg mistet merkingen ganske fort, men da ruten følger fjellet søndre rygg og man ser den i den glisne skogen hele veien er ikke det noe problem.

Etter rundt en kilometer i vestlig retning gjennom skogen når man ryggen og ruten dreier rett nord. Man tar høyde ganske fort etter delvis sti med rødmerkede steiner. På 500 moh slaker det litt ut i et par hundre høydemeter, før det blir brattere igjen mellom 7 og 900 moh.

Herfra ser man toppflanken til Nuovasgaisa og ruten tar retning mot en knaus i front av toppen. Den siste biten opp er det mye løs «småstein» og med snøfelt som ligger lenge var det vanskelig å følge merkingen. Jeg tok kurs på det høyeste punktet, der det er en liten varde. Jeg løp de 600 meterne vestover til punkt 1107, der det er postkasse og desidert best utsikt.

Fra toppen er det veldig fin utsikt mot vest, der man ser Kågen  og bl.a. Store Kågtinden. Man ser også den nordlige delen av Lyngsalpan bak og Øksfjordjøkelen og Skalsatinden i nord. I sør ser man Heindalstinden som har en av de fineste utsiktene i Nord-Troms.

På returen prøvde jeg å følge merkingen, men da får man ikke med seg det høyste punktet.

Turdata

Dato: 26 August 2021
Distanse: 9.01 kilometer
Høydemeter: 960
Tidsforbruk: 1:55 (1:09 opp)
Gps-plott fra gps3d.no

 

Nuovasgaisa
Ruteforslag
Punkt 974 av Nuovasgaisa fra parkeringen
Veien som varer ca 30 meter
Rødmerkede trær i den glisne skogen
Sørryggen. jeg mistet merkingen på vei mot ryggen og gikk opp gresshylla man ser under ryggen.
Veien jeg gikk opp på tidligere nevnte gresshylle
Oppe på ryggen og «stien»
Man ser nesten toppen bak til venstre
«Sti og rødmerkede steiner
Oksfjordvatnet og Skjervøy
Oksfjorddalen
Fra knausen under snøfeltene blir det mer og løsere stein
Som å være i Lyngen den siste biten
Like før toppen. Postkassetoppen ved snøen
Høyeste punkt. Øksfjorjøkelen til høyre
Øksfjordjøkelen, Jøkelfjorden og den «firkantede» toppen til høyre foran breen er Skalsatinden
En navnløs topp på 1081 moh og Valantinden
Kågen
Svartfjellet
Cearretgaisa nærmest
Varder på returen
Kvænangsfjellet
Heindalstinden i midten og Vaddasgaissat til venstre
«stien» ned sørryggen

 


Kommentarer

Ett kommentar til “Nuovasgaisa 1120 moh”

  1. Oppdatert turbeskrivelse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *