Horsnesfjellet, nordre topp 1215 moh

Horsnesfjellet sin nordtopp er en svært sjeldent besøkt topp halvannen kilometer i luftlinje fra E6. Toppen byr på førsteklasses utsikt over Storfjorden og mot Lyngsalpene. Her er turbeskrivelsen fra turen vår til Horsnesfjellet.

Startstedet for turen er ca Salmenes i Storfjorden og ligger rundt 7 kilometer nord for Hatteng etter E6. Vi parkerte i en lomme på ved E6 omtrent der den inntegnede stien på kartet starter. Man kan nok også kjøre ned mot Horsnesveien for parkering og turstart i forbindelse med en av skogsveiene.

Vi startet turen med halvannen kilometers løpetur etter god sti nordover mot Elsnesdalen. Her kom vi etter hvert inn på løypen som går til Trimpostkassen som ligger rundt en kilometer opp dalen. Den gode stien fortsetter et stykke videre opp dalen for den går gjennom noen myrpartier og faller litt i kvalitet.

Vi begynte å ta høyde rundt bekken som kommer ned den bratter nordrenna til Horsnesfjellet. Det er jevn  stigning i beskjeden skog opp til man er over skogsgrensa. Her blir det brattere og det er rundt 500 høydemeter med drlye 40 garders stigning i lyng og mose før det blir litt relativt fast steinur den siste biten opp mot 1000 moh der det slaker litt ut.

Herfra her den siste biten til toppen forholdsvis grei og man får tid til å se inn den fine Elsnesdalen. Fra toppen er det førsteklasses utsikt over Storfjorden og Lyngsalpan i vest.

Den opprinnelige planen var å fortsette til den noe luftigere midtre toppen som da jeg var her sist, men men snø i renna som fører til toppen utgikk planen om å bestige det Zapffe beskrev som det løseste fjellet han noen gang hadde besteget.

Vi prøvde oss på en retur i front, men snudde etter 70 høydemeter da vi møtte et stup i renna i front.

Turdata

Dato: 14 Juli 2021
Distanse: 11,81 kilometer
Høydemeter: 1285
Tidsforbruk: 2:50 (1:30 opp)
Gps-plott fra gps3d.no

Hornesnesfjellet sin nordre topp
Rutesforslag
Stien fra start mot Elsnesdalen
Opp mot postkassen
Mats tar seg av sekretærjobben
Mot Sommarfjellet
Dagens turmål
Ferdig med den bratte bakken langs renna
Horsnesfjellets høyeste topp
Toppen
Storfjorden
Steindalstindene og Gaskacohkka
Renna vi tenkte å returnere i
Biten ned mot renna i fast og lett steinur
Stien ved Elnseselva