Gaskasuorggigaisi 1242 moh

Gaskasuorggigaisi er en veldig fin utsiktstopp i Storfjord kommune og er lett tilgjengelig via løypen til Lavkarittet. Her er turbeskrivelsen fra turen vår til Gaskasuorggigaisi

Startstedet innerst i Kitdalen ligger ca 9 kilometer unna E6 i Storfjord. Vi  kjørte noen hundre meter forbi Myrhaug og fant en liten parkeringsplass for bilen etter grusveien som blir brukt under Lavkarittet.

Starten av turen følger ruten til Lavkarittet og går etter en fin skogsvei og man kan bare følge merkingen til Lavkarittet. Vi fulgte veien drøye 6 kilometer og på den distansen var vi kommet oss opp til rundt 650 moh.

Vi gikk av skogsveien og fortsatte opp nordryggen til Gaskasuorggigaisi etter stort sett gress og lyng i bratt terreng. Vi kom litt for langt øst på ryggen og der er det litt stor steinur som må klyves, men hvis man holder seg i vestsiden unngår man stort sett stein hele veien.

På rundt 1100 moh slaker det ut den siste drøye kilometeren til varden. Mens man beveger seg på platået har man fin utsikt i alle retningene og man ser bl.a. Mannfjellet sin hovedtopp og nordtopp , Markusfjellet , naboene  Raigegaisi og Moskkogaisi samt mange andre ukjente og litt utilgjengelige topper i området med lang anmarsj. Det er også fascinerende å se fargeforskjellen på Cazajavri og Govdajavri i sør.

Veien i Norddalen ble bygd av krigsfanger på slutten av 2. Verdenskrig under bygningen av Lyngenlinja og Mallnitz-leiren som man går forbi på turen var en av de verste fangeleirene under krigen, der bare 18 av 350 overlevde. Det er skiltet litt historie om de to fangeleirene i Norddalen, men det er nesten ingen synlige rester av fangeleirene igjen.

Turdata

Dato: 10 Juli 2022
Distanse: 18, 4 kilometer
Høydemeter: 1217
Tidsforbruk: 3 timer (1:55 opp)
GPS-plott fra gps.3d.no

Gaskasuorggigaisi fra Kitdalen
Ruteforslag
Skilting til den øverste fangeleiren i Norddalen
Raigegaisa
Ryggen til Gaskasuorggigaisi som vi fulgte opp
Davimus Viessogasgaisi
Gaskkamus Viessogaisgaisi
Vi havnet litt for langt øst på turen opp og havnet i bratt steinur
Goahteorotrášša
Den slake kilometeren før toppen
Den grønne Govdajavri til venstre og den blå Cazajavri til høyre
Markusfjellet
Ned mot Midterdalen
Moskkogaisi. Ruten opp følger ryggen
En død rein på det store platået
Ruten vi gikk ned som nesten er steinfri
Raigegaisi

 


Kommentarer

Ett kommentar til “Gaskasuorggigaisi 1242 moh”

  1. Oppdatert turbeskrivelse på Gaskasuorggigaisi

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *