Markusfjellet 1541 moh

Markusfjellet er vel ikke blant fylkets mest eksotiske 1500-meterstopper. . Jeg gikk Bogen og Moskkogaisi sammen med Markusfjellet på en lang tur på drøye 3 mil og ca 2300 høydemeter. Her er turbeskrivelsen min til fra turen med utgangspunkt i Kitdalen.

Jeg har også besøkt Markusfjellet sammen med noen navnløse nabotopper i en rute som ikke kan anbefales om man bare vil på Makusfjellet.

Startstedet for turen er Søreng innerst i Kitdalen og ligger ca 7 kilometer fra Hatten. Det er gode parkeringsmuligheter her i forbindelse med scooterløypen som går inn Sørdalen.

Starten av turen er en nokså flat etappe på seks kilometer etter scooterløypa inn Sørdalen mens man sakte men sikkert tar seg opp til rundt 500 moh. Deretter starter stigningen sånn smått oppover med en 200 høydemeters bakke som avslutning på turen etter scooterløypa. Her dreide jeg vestover mot Fisklausvatnet som jeg krysset før jeg startet på den lange slake ryggen på rundt 600 høydemeter opp til toppen av Markusfjellet. Med ca null sikt og tanken på stupet i øst ble denne etappen gått i god avstand fra stupet på gps-kurs.

Etter å ha krysset Markusfjellet fra listen sto Bogen som neste mål på turen. Etter en kjip skikjøring i den tette tåken sikte jeg meg inn mot Bogelvvatnet. Fra vatnet er det knappe 200 høydemeter opp til toppen av Bogen via den fine vestflanken. På toppen er det stor varde og utsikt mot mange av de spennende nabotoppene.

Ned fra Bogen valgte jeg de brattere sørøstsiden der det var 350 høydemeter med førsteklasses skikjøring. Vel nede siktet jeg meg inn mot vant 740 moh vest for Moskkogaisinjunni. Derfra startet den lange slake ryggen på rundt 3.5 kilometer til turens siste topp.

På toppen er det en stor varde og det er fin utsikt mot Kitdalen og noen spennende fjell som bl.a Piggtinden og Storvasstinden.

Første besøk: 6. Mars 2010

Tidsforbruk: I overkant av 3 timer til Markusfjellet, 7.5 timer totalt.

Markusfjellet fra Mannfjellet
Rute
Moskkogaisi fra start
Inn Sørdalen
Scooterløypa inn Sørdalen
Inn mot Poikkiharjut
Ned Sørdalen
Bogen
Mot den lange ryggen til Moskkogaisi
Litt Finnmarksviddelandskap
På den lange slake ryggen til Markusfjellet
Alltid stas med tåke
Haff
Fram med GPS’en
Toppen
På toppen
På tur opp mot Bogen forsvant tåken rundt Markusfjellet
På sørvestsiden av Bogen
Markusfjellet
Varden
<3
Fin skikke på sørøstsiden til Bogen
Passere Pikkiharjut på tur mot Moskkogaisi
Den lange slake ryggen til Moskkugaisi
……
Moskkogaisi