Store Koppangstinden 1224 moh

Store Koppangstinden er en fin skitopp mellom Koppangsbreen og Strupbreen. Store Koppangstinden er ikke teknisk vanskelig, men topphenget er veldig bratt. Toppen har fantastisk utsikt mot de kvasse tindene på den nordlige delen av Lyngenhalvøya og mot de populære skitoppene rundt Kåfjorden. Toppen har også hatt besøk avAksel Lund Svindal som har spilt inn skifilm i området. Her er turbeskrivelsen fra turen til Store Koppangstinden

Startstedet ved veiens ende i Koppangen ligger ca 30 minutters kjøretur fra Lyngesidet sentrum. Koppangen er også utgangspunkt for mange andre toppturer, som Store Lenangstinden, Østre Lenangstinden, Tafeltinden og Struptindene. Det er parkeringsplass ved veiens ende.

 

Den første kilometeren inn Koppangsdalen er flat før man får en bratt bakke på ca 100 høydemeter, Videre inn Koppangsdalen tar man høyde inn mot Koppangsbreen som ligger på ca 500 moh. Delen av ruten som går under Goalborri er rasutsatt. Når man kommer opp på ca 400 moh ser man en tydelig hylle på ca 700 moh som går inn mot Koppangstinden, vi fulgte denne opp. Alternativt kan man gå opp ruten der vi kjørte ned, men det blir noe brattere.

 

Etter å ha traversert hylla i sørsiden til Store Koppangstinden starter stigningen opp mot gryta under Koppangstinden, denne er ca 30-35 grader. På ca 900 moh starter topphenget til Store Koppangstindener, topphenget er ca 40 grader i gjennomsnitt de siste 300 høydemeterne. Vi gikk opp en snøbakke opp mot vestryggen til Koppangstinden på ca 1000 moh før vi gikk i nærheten av ryggen videre oppover. Etterhvert gikk vi ut i snøbakken mot toppen. Oppe på ryggen er det  to topper som ser like høye ut, det er den nordligste toppen som er den høyeste.

 

De siste meterne til toppen er bratt, og det kan nok være veldig greit å ha med seg ei isøks her. Vi var litt uheldig med været på toppen og fikk aldri utsikten vi hadde drømt om. Det er en liten varde på toppen.

 

Lengde på turen er ca 11 kilometer og man går ca 1300 høydemeter. Vi brukte 3 timer opp og 45 minutter ned, vi satt en time på toppen og ventet på sola, uten hell før vi kjørte ned.

 

Foto Kim Harry Hansen og Kent Hugo Norheim

Store Koppangstinden fra Koppangsbreen
Ruten vi gikk
Store Koppangstinden fra Strupbreen
Fra start i Koppangen. Goalborri foran Kim
Etter en liten time ser vi breen
Like før Koppangsbreen
Store Koppangstinden
Kim Harry på Koppangsbreen
Vi fulgte «hylla» over bergene mot topphenget
Topphenget som er brattere en det ser ut som her
Like under toppen
Kent Hugo klyver opp på toppen
Ned den fantastiske skibakken
Mens vi ventet på sola tok vi oss en tur på nabotoppen som er nesten like høy
Kim Harry speider mot Lenangstindene
Litle Koppangstinden ser ut til å være et fint skifjell
Toppen
Ned mot Strupbreen
Ned skibakken
På vatnet under Koppangsbreen