Stortinden 839 (935) moh

Stortinden er et populært skifjell like over fylkesgrensen til Finnmark. Det ryktes at det snør mye i Langfjordbotn og at toppen ofte byr på gode forhold. Her er turbeskrivelsen fra turen min.

Startstedet for turen er ved  helge/sommerkafeen i Langfjordbotn, drøye hundre meter fra E6. Her er det godt med parkeringsplasser.

Fortoppen til Stortinden har en «førstemann-opp-konkurranse» kalt Langfjordrennet og 2016 utgaven av rennet ble vunnet av Daniel Leirbakken med løyperekord på solide 36 minutter og 29 sekunder på de ca 3 kilometerne og rundt 800 høydemeterne fra kafeen til varden.

Starten av turen er ca en halv kilometer i slakt terreng over et jorde og gjennom et hyttefelt før stigningen starter brått opp gjennom en hugd trasé gjennom skogen som blir kalt Reinveien. Med en tregrense på knappe 300 moh er utsikten fin tidlig på turen. Ruten følger vestsiden av Langelva i nordøstlig retning mot en varde på en liten knaus på rundt 500 moh. Deretter dreier ruten nordover rett mot toppen.

På toppen er det en liten varde og fin utsikt mot bl.a Øvre Tverrelvtinden som jeg besøkte midt på natta en maidag i 2011(?). Da det i det fine været fristet med litt mer tur startet jeg på etappen på knappe 2 kilometer videre mot det høyeste punktet på ryggen. Veldig greit å gå videre og utsikten ble bedre etter hvert som jeg kom lengre nordover på ryggen da bl.a Skalsatinden og Øksfjordjøkelen kom til syne. Det høyeste punktet var vardefritt og med litt opp og ned så jeg lite poeng i å ta av skifellene før jeg var tilbake på 839 toppen. Tok av fellene og kjørte ned ca etter oppruten i snø som var på høyde med det beste i utlandet!

Turdata:

Dato: 7 Februar 2017
Distanse: 9,71 km (ca 3 til 839 toppen)
Høydemeter: 957
Tidsforbruk: 1:46 (59 til fortoppen)
GPS-plot fra gps3d.no

Stortinden fra E6
Ruteforslag
Stusselig vær fra start
Fin trase gjennom skogen
Endelig over skyene
Ganske mye bedre her enn ved start
Noen som også fant livet bedre over skyene
Noen som kjørte ned ei alternativ rute
Mot Øvre Tverrelvtinden
Det fine topphenget
Toppen
Videre mot den høyeste toppen på platået
Øvre Tverrelvtinden
Skalsatinden
Det høyeste punktet ser ikke veldig spennende ut
Videre bakover på platået
Øksfjordjøkelen
Ruselvtinden
På det smaleste partiet på ryggen
Tåke over Alteidet og inn Bogelvdalen
Fantastisk skiføre