Jiehkkevarritraversen via Blåisen

Jiehkkevarritraversen blir regnet som en av Norges fineste skiturer og går gjennom fantastiske omgivelser over fylkets høyeste fjell. Her er turbeskrivelsen fra turen vår.

Det er en del forskjellige rutevarianter for denne turen og jeg har tidligere gått via Holmbukktinden der jeg også var innom Jiehkkevarri sin sørtopp. Det er også mulig å gå denne turen via Sydvestbreen.

Jiehkkevarri på sommeren.

Startstedet for turen er Indre Holmbukta. Indre Holmbukt ligger ca 9 kilometer fra kirken i Lakselvbukt og det er en stor parkeringsplass ved veien.

Starten av turen går i småkupert terreng i retning av Tverrelva der stigningen starter. Vi fulgte/holdt oss i nærheten av elva til rundt 500 moh der ruten via Blåisen og via Holmbukttinden skilles. Her fulgte vi noen spor mellom en morenerygg og Holmbukttindens sørside. Det enkleste er nok å holde seg i dalen opp mot brekanten til Blåisen. Terrenget blir gradvis brattere etter hvert som man nærmer seg Brekanten og den siste biten er drøye 35 grader bratt.

Etappen opp brekanten går i en renne på 40-45 grader i helt i nordsiden som er på drøye 100 høydemeter før de neste 100 høydemeterne er rundt 35 grader før det slaker litt fra 1000 moh. På knallhard snø måtte vi boote denne etappen. Deretter er det slak stigning opp mot brefallet på rundt 1300 moh. Her er det en ny bratt etappe på mellom 45 grader i starten og rundt 35 mot 1500 moh. Etter et litt slakere parti opp mot 1600 moh dreier ruten opp mot normalruten til Jiehkkevarri via Holmbukttinden.

Her starter en slak etappe på rundt 2 kilometer til fylkets høyeste fjell der vi først rundet punkt 1738 på sørsiden før Jiehkkevarri kom til syne. Fra det store bredekte platået ser man langt i alle retningene. Her tok vi av skifellene og kjørte ned mot salen mellom Jiehkkevarri og Kveita. Her er det drøye 300 enkle høydemeter før det blir brattere og smalere den siste biten til Salen. For å unngå stup og sprekker må man holde seg i østsiden der det er en bratt nedkjøring før man er nedi skardet.

I salen var det på med skifellene igjen og en etappe på rundt 350 høydemeter opp til Kveita. Stigningen er brattest i starten før det slaker litt ut mot det høyeste punktet. Ned fra Kveita er det knappe 150 høydemeters skikjøring før man starter på et småkupert parti videre og det enkleste er å ta på skifellene en siste gang på etappen forbi punkt 1666. Her kan man ta av fellene for siste gang før man skrår nordover mot renna som tar deg ned til Fugldalsbreen som er turens høydepunkt hva skikjøring angår. Her er det drøye 300 høydemeter nedkjøring i en bakke fra 35 til 45 grader før man når Fugldalsbreen.

Nede på breen fortsetter man mot Fugldalskardet og den enorme vindgryta. Det er enklest å komme seg ned i fra vest før man har en liten motbakke før man er på Fornesbreen. Her holdt vi litt høyde i vestsiden ned breen før vi kjørte ned brekanten i østsiden. Deretter er det bare fem flate kilometer til du er i mål nede ved Fornes.

Turdata:

Dato: 15. April 2017
Distanse: 28,25 kilometer
Høydemeter: 2364
Tidsforbruk: 5:33
GPS-plott fra gps3d.no

JIehkkevarri fra Fugldalsfjellet
Blåisen fra Sennedalsfjellet
Blåisen i midten av bildet
Opp etter Tverrelva
Like før brekanten
På Blåisen
Det fine brefallet på drøye 1300 moh
Holmbukttinden
Like før vi er inne på normalruten via Holmbukttinden
Fuglalsfjellet
Jiehkkevarri
På toppen
Mot Kveita
Kveita like før Salen
Jiehkkevarri og den trange nedkjøringen til Salen
På toppen av Kveita
Den slake etappen videre
Jiehkkevarri
Like før nedkjøringen til Fugldalsbreen
Renna vi kom ned
Vindgryta og Fugldalsskardet
Arja og den enorme vindgryta
Fornesbreen
Søndre Storfjellet
I den lange flate etappen i Fornesdalen
Brekanten i Fornesdalen
Ferdig!

 

 


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *