Nordøstre Balggesvarri 1324 moh

Nordøstre Balggesvarri er en fin ski og utsiktstopp for de som ikke er redd lang anmarsj. Nordøstre Balggesvarri har ikke oppgitt navn på kartet og er nok et stykke fra 10 på topplisten over de hyppigst besøkte Lyngentoppene. Her er turbeskrivelsen fra Nordøstre Balggesvarri.

Startstedet Furuflaten ligger ca 1 time og 30  minutt fra Tromsø med fullklaff med ferger og noe lengre unna som biltur. Med snøsmelting i full gang så det ut som det lå mer snø på sørsiden av dalen og vi prøvde derfor å starte på sørsiden av elva denne gangen. Fra hovedveien var det skiltet Grønvollveien og med veiens ende er det mulig å å parkere noen biler.

Fra start krysset vi et jorde før vi fulgte stien på sørsiden av Lyngsdalselva. Våren har begynt å sette sine spor her, så det var noen korte partier med skibæring de første par kilometerne av turen før vi etterhvert kunne gå på ski kontinuerlig. Langs Lyngsdalselva ble det litt knoting før vi fikk krysset elva og kom inn på normalruta til Daltinden.

Resten av anmarsjen gikk etter ca samme rute som når vi besøkte de navneløse nabotoppene for ca 2 uker siden. Vi gikk hele veien inn til Dalbotn, denne første etappen av turen tar deg opp 150 høydemeter fra startstedet på ca 8 kilometers marsj. Fra Dalbotn er det jevn stigning til toppen med ca 1100 høydemeter igjen.

Vi gikk på sørsiden av punkt 448 før vi gikk inn på ryggen til Nordøstre Balggesvarri. Opp mot ca 800 moh var det veldig lett å følge ryggen, før det ble litt brattere etterhvert. Vi gikk med skiene helt til toppen bortsett fra 3 høydemeter som var litt brattere enn resten av turen. Vi hadde med stegjern og isøks som ikke ble brukt, mens skarejern ble brukt på de hardeste partiene på ryggen. På litt dårliger forhold kan det nok være greit å ha med stegjern og isøks.

Fra toppen er det nydelig utsikt mot de spennende nabotoppene Daltinden, Nallangaisi, Gaskacohkka, Bredalsfjellet, Rundfjellet, Pollfjellet, Jiehkkevarri, Kveita, Jiehkkevarre sydtopp fra Jiehkkevarretraversen, BalggesvarriGaskajiehkkicohkka og de navneløse naboene vi besøkte nettopp.

På returen holdt vi oss ca etter samme ruten med noen nedkjøringer i den fine nordvestsiden til denne navneløse toppen før vi kom inn på oppsporene våre på ca 500 moh. I nordvestsiden er det muligheter for å få nedkjøringer i renner opp mot 40 grader.

Totalt er turen på litt over 20 kilometer og vi brukte litt over 6 timer på turen på denne fine Lyngentoppen som ikke er veldig vanskelig, men byr på fantastisk utsikt i det nydelige området rundt Lyngsdalen.

1324 fra Dalbotn
Ruten vi gikk
Eivind med flagg på tur til sin 124 og siste 1000 meterstopp på Lyngenhalvøya
I Lyngsdalen synger skiføret på siste verset
Det var ikke like lett hele tiden på sørsiden av Lyngsdalselva
Dagens turmål i midten av bildet
Dagens turmål med zoom
Torvind foran Gaskajiehkkicohkka
På ryggen med litt av Bredalsfjellet og Rundfjellet i bakgrunnen
Eivind foran Bredalsfjellet og Rundfjellet
Rundfjellet 1413 og Goalsevarre bakerst
På tur mot turens bratteste punkt
Her måtte vi av med skiene i 3 meter
Gaskajiehkkicohkka
Den siste bakken før toppen
Balggesvarri sin høyeste topp foran Klokketårnene og bakken vi gikk opp mot skardet mellom 1406 0g 1427 for et par uker siden
Jiehkkevarri
Nallangasi
Eivind koser seg med suksessterte på sin siste 1000 meterstopp i Lyngen
Klokketårnenen
Jiehkkevarri sin sydtopp
Torvind klar for nedkjøringen
Eivind var heldig med skiføret på avslutningsturen sin
Torvind foran MIdtbreen med Kveita i midten pg Gaskajiehkkicohkka til høyre
Siste rest av vinteren i Lyngsdalen

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *