Skulvatindene er en rekke med noen spennende topper mellom Sørfjorden og Lakselvdalen. Den høyeste toppen rager 1156 meter over havet. Tidligere har jeg besøkt den høyeste toppen, mens jeg denne gangen gikk over Skulvatindene fra sør til nord. Her er turbeskreivelsen fra runden min over Skulvatindene.
Jeg valgte Sandbakk som startsted, fra man svinger av E8 på Laksvatn er det ca 6.5 kilometers kjøretur. Jeg parkerte på en parkeringsplass langs veien. Alternativt startsted er ved Skulva i Lakselvdalen.
Fra start fulgte jeg en skogsvei så langt som den gikk, da skogveien endte gikk jeg nordover i retning av bekken som kommer ned fra gryta under den høyeste av Skulvatindene. På sørsiden av elva er det sti/tråkk man kan følge opp mot 400 moh. Deretter starter en steinur som er på høyde med det beste i utlandet. Med mye stor stein er det ikke lett å hole høy fart.
Etter drøye 100 høydemete i steinura gikk jeg sørover og opp en renne ut mot nordvestryggen til Skulvatindens 1044 topp. Opp renna var det en god del gress og lyng før man kom opp på ryggen som er full av stein. Ryggen har jevn stigning opp mot 1044 toppen. Etter ca 1 time og 40 minutter i rolig tempo var jeg på Skulvatindanes punkt 1044.
Fra 1044 fortsatte jeg langs ryggen ,men etterhvert begynte ryggen å bli lite fristene og jeg måtte klyve ned i østsiden av ryggen for å komme meg videre uten å risikere liv og lemmer. Måtte ned ca 40 høydemeter i en bratt og løs renne før jeg kunne starte på stigningen igjen i en enda brattere og løsere renne. 45 grader bratt i ca 60 hm før det flatet ut den siste biten mot toppen. Dette er vel ikke en rute jeg vil anbefale på det varmeste. Selve Skulvatinden har en småluftig egg med en varde som er ca 10 meter lavere enn toppen.
Utsikten fra toppen er fantastisk mot elva som snoer seg gjennom Lakselvdalen og topper som Lille Piggtinden, Garjelgaisi, Jihekkevarre, Store Lakelvtinden, Anderstinden, Platåtoppen, Tomastinden, Nallangaisi, Sfinxen, Ellendalstinden, Imagaisi, Guhkkesgaisi, Spidnegaisa, Middagstinden og Piggtinden m.m. I tillegg til en del spennende topper på Tromsø fastland som Blåtinden, Sieidetoppene, toppene rundt Gjømmerdalsbreen, Gjømmertinden og Vazzoalgi. Man ser enormt mye spennende herfra.
Etter toppbesøket fortsatte jeg nordover langs ryggen, før jeg gikk ned i vestsiden, her er det litt bratt og man må regne med litt klyving for å bevegse seg her. Fortsatte et lite stykke nordover før jeg startet på 1047 toppen. Denne krevde litt klving for å komme opp på toppegga, derfra måtte jeg ake meg overskrevs bort til det høyeste punktet. En svært luftig sak dette.
Returnerte på samme måten før jeg startet på etappen bort mot den svært luftige 1062 toppen. Jo nærmere jeg kom- jo verre så toppen ut. Det så håpløst ut å angripe den fra sør, så jeg rundet rundt for å se om det var mulig å komme seg opp fra andre siden, men her resulterte inspeksjon av ruten med et definitivt nei. Gikk så tilbake for å forsøke å ta de ca 15 svært luftige høydemeterne fra sør.
Startet på ryggen med sånn passelig mot, klarte å klatre opp noen meter før jeg ble stående å vurdere igjen, det neste partiet med litt sva så greit ut å gå opp, men ikke like lett å gå ned. Etter litt til vurdering klatret jeg over svapartiet. Nå var jeg oppe på toppryggen. Men en liten 2 meters hammer på den halvmeterbrede eggen stoppet meg, traverserte i østsiden på en smal hylle mens jeg klorte meg fast i eggen. Kom forbi hammeren og opp på eggen. Her måtte jeg også sitte overskrevs mens jeg akte meg fram til det høyeste punktet og fikk satt en stein som varde. Førstebestigning? Dette er en «tvilsom» pf 100 topp, som kanskje skal være med på topplisten min. Hadde ikke gps med, så fikk ikke målt skardet. Uansett er det greit å ha vært på denne luftige saken. Fikk karret meg tilbake til svapartiet hvor jeg brukte god tid på å sparke løs all løs stein før jeg klatret ned og var relativt fornøyd da jeg var nede fra eggen.
Gikk så rett i retning av startstedet. Fulgte ryggformasjonen på nordsiden av gryta hvor det er en del gress før jeg kom inn på oppruten.
Totalt er turen på ca 10 km og med litt roting ble det ca 1400 høydemeter. I rolig tempo brukte jeg ca 4.5 timer på turen.
Legg igjen en kommentar