Skulvatindane 1156 moh

Skulvatindene er en rekke med noen spennende topper mellom Sørfjorden og Lakselvdalen. Den høyeste toppen rager 1156 meter over havet. Tidligere har jeg besøkt den høyeste toppen, mens jeg denne gangen gikk over Skulvatindene fra sør til nord. Her er turbeskreivelsen fra runden min over Skulvatindene.

Jeg valgte Sandbakk som startsted, fra man svinger av E8 på Laksvatn er det ca 6.5 kilometers kjøretur. Jeg parkerte på en parkeringsplass langs veien. Alternativt startsted er ved Skulva i Lakselvdalen.

Fra start fulgte jeg en skogsvei så langt som den gikk, da skogveien endte gikk jeg nordover i retning av bekken som kommer ned fra gryta under den høyeste av Skulvatindene. På sørsiden av elva er det sti/tråkk man kan følge opp mot 400 moh. Deretter starter en steinur som er på høyde med det beste i utlandet. Med mye stor stein er det ikke lett å hole høy fart.

Etter drøye 100 høydemete  i steinura gikk jeg sørover og opp en renne ut mot nordvestryggen til Skulvatindens 1044 topp. Opp renna var det en god del gress og lyng før man kom opp på ryggen som er full av stein. Ryggen har jevn stigning opp mot 1044 toppen. Etter ca 1 time og 40 minutter i rolig tempo var jeg på Skulvatindanes punkt 1044.

Fra 1044 fortsatte jeg langs ryggen ,men etterhvert begynte ryggen å bli lite fristene og jeg måtte klyve ned i østsiden av ryggen for å komme meg videre uten å risikere liv og lemmer. Måtte ned ca 40 høydemeter i en bratt og løs renne før jeg kunne starte på stigningen igjen i en enda brattere og løsere renne. 45 grader bratt i ca 60 hm før det flatet ut den siste biten mot toppen. Dette er vel ikke en rute jeg vil anbefale på det varmeste. Selve Skulvatinden har en småluftig egg med en varde som er ca 10 meter lavere enn toppen.

Utsikten fra toppen er fantastisk mot elva som snoer seg gjennom Lakselvdalen og topper som Lille Piggtinden, Garjelgaisi, Jihekkevarre, Store Lakelvtinden, Anderstinden, Platåtoppen, Tomastinden, Nallangaisi, Sfinxen, Ellendalstinden, Imagaisi, Guhkkesgaisi, Spidnegaisa, Middagstinden og Piggtinden m.m. I tillegg til en del spennende topper på Tromsø fastland som Blåtinden, Sieidetoppene, toppene rundt Gjømmerdalsbreen, Gjømmertinden og Vazzoalgi. Man ser enormt mye spennende herfra.

Etter toppbesøket fortsatte jeg nordover langs ryggen, før jeg gikk ned i vestsiden, her er det litt bratt og man må regne med litt klyving for å bevegse seg her. Fortsatte et lite stykke nordover før jeg startet på 1047 toppen. Denne krevde litt klving for å komme opp på toppegga, derfra måtte jeg ake meg overskrevs bort til det høyeste punktet. En svært luftig sak dette.

Returnerte på samme måten før jeg startet på etappen bort mot den svært luftige 1062 toppen. Jo nærmere jeg kom- jo verre så toppen ut. Det så håpløst ut å angripe den fra sør, så jeg rundet rundt for å se om det var mulig å komme seg opp fra andre siden, men her resulterte inspeksjon av ruten med et definitivt nei. Gikk så tilbake for å forsøke å ta de ca 15 svært luftige høydemeterne fra sør.

Startet på ryggen med sånn passelig mot, klarte å klatre opp noen meter før jeg ble stående å vurdere igjen, det neste partiet med litt sva så greit ut å gå opp, men ikke like lett å gå ned. Etter litt til vurdering klatret jeg over svapartiet. Nå var jeg oppe på toppryggen. Men en liten 2 meters hammer på den halvmeterbrede eggen stoppet meg, traverserte i østsiden på en smal hylle mens jeg klorte meg fast i eggen. Kom forbi hammeren og opp på eggen. Her måtte jeg også sitte overskrevs mens jeg akte meg fram til det høyeste punktet og fikk satt en stein som varde. Førstebestigning? Dette er en «tvilsom» pf 100 topp, som kanskje skal være med på topplisten min. Hadde ikke gps med, så fikk ikke målt skardet. Uansett er det greit å ha vært på denne luftige saken. Fikk karret meg tilbake til svapartiet hvor jeg brukte god tid på å sparke løs all løs stein før jeg klatret ned og var relativt fornøyd da jeg var nede fra eggen.

Gikk så rett i retning av startstedet. Fulgte ryggformasjonen på nordsiden av gryta hvor det er en del gress før jeg kom inn på oppruten.

Totalt er turen på ca 10 km og med litt roting ble det ca 1400 høydemeter. I rolig tempo brukte jeg ca 4.5 timer på turen.

Skulvatindens høyeste topp i midten, 2044 på høyresiden og 1047 på venstresiden
Gikk rød rute. Blå rute anbefales om du bare skal på 1156
Den liftige 1062 toppen
Fra start mot alle 4 toppene
1156
Fulgte denne traktorveien i starten
Lille Piggtinden
Etter å ha gått av skogsveien gikk jeg i retning av elva som kommer ned fra gryra under Skulvatinden
Tidlig på turen får man utsikt mot Trollvasstinden og Storetinden ved Jægervatnet
Mot Sjøvassbotn, Gjømmertinden og Blåtinden
Første gang jeg var her gikk jeg «Y-renna» til høyre og opp på toppen. Dette er nok det enkleste om man bare skal på den høyeste toppen
Gikk opp der det er mest gress
1044 toppen
Mor Laksvatn sentrum
Tiurtinden
Skulvatindanes høyeste
Rasmustinden
1156 fra 1044

 

Måtte bygge en varde
1062 foran Holmbukttinden og deler av Jihekkevarre
Gjømmerdalsbreen
Guhkkesgaisi
Her giddet jeg ikke å følge eggen videre da det så ut som det var et hakk
Gikk heller ned her
Og opp her
Ned renna
Varden fra det høyeste punktet
Lakselvtindene
Ned mot sør
Ellendalstinden foran Imagaisi
Sfinxen foran Gaskacohkka og toppen til Nallangaisi som stikker opp
Mot Lille Piggtinden og Ullsfjorden
Toppryggen og varden
Mot 1047 og 1062
1156
1062
På toppegga til 1047
1062 så nokså vriden ut…

 

Fra nord så det sånn her ut
Sol på 1047 og 1156
Oppe fra svapartiet
Hammeren på eggen
På egga
En varde med kugodesign
Nede på ryggen så de øverste 15 høydemeterne sånn ut….
Toppen fra front
Ned mot start
Hjemplassen til pappa <3
Sjøvassbotn

 


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *