Fagerfjellet, sørtopp (Sørtinden) 884 moh

Fagerfjellet sin sørtopp eller Sørtinden er en fin utsiktstopp i Senja kommune i nærheten av Finnfjordvatnet. Jeg kombinerte Sørtinden med Fagerfjellet sin nordre topp som også blir kalt Blåtinden i en fin liten fjelltur. Her er turbeskrivelsen fra turen min til de to Fagerfjellet-toppene.

Startstedet for turen er like ved merking «Sætermoen» på kartet på Finnfjordeidet. Fra krysset på fylkesvei 855 er avstanden like over 2 kilometer. Det er parkering i enden av et jorde drøye 100 meter fra veien på østsiden av Lakselva.

Turen starter etter en veldig fin sti på sørsiden av Trollelva i jevn stigning. På drøye 200 moh er det en gapahuk om man ønsker å koke en kopp kaffe før man spaserer videre. Den gode stien varer til en hytte på rundt 300 moh og etter ca to kilometer etter fin sti må man fortsette turen på frihånd.

I relativt lettgått terreng tok jeg sikte på det høyeste punktet som omtrent er rett øst fra hytta. Det er et platå på drøye 600 moh som jeg nådde like øst for punkt 636. Her dreide jeg sørover i retning av sørvestryggen, som har den slakeste ruten til toppen. Når man når ryggen er det en enkel spasertur mens man har fin utsikt til man står på det høyeste punktet på Fagerfjellet. Fra toppen er Målselva og Vassbruna imponerende. Distansen fra start er rundt 5,5 kilometer.

Neste topp på listen er Fagerfjellets nordre topp eller Blåtinden. Jeg fulgte ryggen mellom toppene. I starten er det litt usammenhengende terreng med noen små stup man må sikksakke seg gjennom før terrenget blir enklere etter hvert. Man er på rundt 690 moh før man starter den bratte stigningen opp mot nordtoppen. Distansen mellom toppene er rundt 2,5 kilometer.

På toppen er det fin utsikt mot Bjørnhågen og Kraknestinden som jeg var på tidligere på dagen.

Ned fra nordtoppen er det litt bratt i starten før det slaker ut videre nedover. Jeg holdt meg i nærheten av Trollelva i stort sett fint løpbart terreng med noen få innslag av myr. Jeg kom inn på oppruten ved gapahuken.

Turdata

Dato: 30 september 2022
Distanse: 12,82 kilometer
Høydemeter: 1095
Tidsforbruk: 2:15 (ca 1:10 til sørtoppen)
GPS-logg fra gps3d.no

Fagerfjellet sørtopp
Ruteforslag
Starten av stien
Den fine stien opp ved Trollelva
Mot Blåtinden eller nordtoppen
Kistefjellet og Kvittinden
Gikk opp ved bekkedalen til høyre
Flatt den siste biten mot toppen
Varden
Nordtoppen
Vassbruna
Målselva
JIehkkevarri bak i midten
Mot Senja
Breidtinden som er høyest på Senja til venstre. Astritinden til høyre
Målselva foran Akka og Blåtindan
Mot nordtoppen
Det usammenhengende terrenget i starten
Nordtoppen like før skaret
TIlbake mot sørtoppen
Varden
Rossfjordvatnet. Bjørnhågen den lille humpen på høyresiden på vatnet og Kraknestinden i enden av vatnet
Tilbakeblikk
Ned mot Trollelva i fint terreng
Mot sørtoppen
Fulgte elva ned
Nordtoppen

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *