Bønntuva 776 moh

Bønntuva er et fint og solrikt skifjell på Tromsø fastland. Turen til Bønntuva er ca som Fagerfjellet i bratthet og med fornuftig rutevalg kan man holde seg godt under 30 grader hele turen. Her er turbeskrivelsen fra turen vår til Bønntuva.

Startstedet er det samme som for en sommertur til Sollidalsakla. Parkering er like nord for den røde fjøsen på Solligården. Der er det en liten parkeringsplass der det er mulig å parkere noen biler.  Distansen fra rundkjøringen i Tromsdalen er rundt fem kilometer.

Starten av turen følger Kaldslettstien som ble bygd for hånd mellom 1925 og 1930 av Alf Larssen. På rundt 150 moh er det en gapahuk om man ønsker en veldig tidlig kaffepausen på turen. Vi fulgte stien til drøye 300 moh, før vi fulgte Sollielva den siste biten gjennom skogen.

Over skogen fulgte vi vestryggen videre til toppen. Her er det bratteste partiet på rundt 25 grader mellom 5 og 600 moh, før det slaker ut den siste biten til varden.

Fra toppen er det fin utsikt i alle retningene og i vestlig retning ser man det meste av Kvaløyas fjellverden, med Ersfjordtraversen som et slags høydepunkt. Man ser også noen Malangsfjell som Bentsjordtinden som er halvøyas høyeste. I nord ser man Fløya og øst ser man bl.a Hamperokken, Stortinden og Bjørnskardtinden og Tromsdalstinden.

Vi returnerte samme ruten.

Turdata

Dato: 9 Mars 2021
Distanse: 6,86 kilometer
Høydemeter: 776
Tidsforbruk: 1:28 (ca 1 time opp)
GPS-plott fra gps3d.no

Ruteforslag
Starten av Kaldslettstien
Her har vi forlatt Kaldslettstien og følger Sollidalen den siste biten til vi er over skogen
En fortopp til Sollidalsaksla
Mot Ryøya og Straumsfjorden
Bønntuva
Nordfjellet foran Ringvassøya
Tromsdalstinden
Like før toppen
Hamperokken, Bjørnskardtinden og Stortinden
Deler av Tromsøya
Ersfjordtraversen følger fjellrekka rundt Ersfjorden før den avsluttes med Store Blåmannen til høyre
Stor-Kjølen
Balsnesodden foran Ryøya og Bentsjordtinden
Gapahuken
Her har det nettopp foregått litt av et hopp, men det skjedde litt for raskt for fotografen