Higravtinden 1148 moh

Higravtinden er den høyeste toppen i Lofoten og ble førstegangsbesteget den 4. august 1901 av Hastings, Collie, Priestman, Wooley og Hogrenning. Den siste biten til det høyeste punktet er bratt klyving, mens fortoppen som er to meter lavere er betydelig enklere. Higravtinden gikk høyt inn på listen over de fineste turene jeg har gått. Her er turbeskrivelsen fra turen vår til Higravtinden.

Startstedet for turen er ved bygdehuset på Eide i Higrav. Her er det rikelig med parkeringsplasser. Fra Svolvær er distansen ca 22 kilometer.

Turen starter med drøye 100 meter traktorvei før turen fortsetter  i bratt terreng etter god sti på nordsiden av bekkedalen. På rundt 350 moh krysser stien bekkendalen og man får en kort flat etappe i retning av Higravtindens vestrygg.

Deretter følger man ryggen ca 350 høydemeter med utsikt mot oppgangen til Geitgallien, før man etter hvert dreier inn mot renna eller snørenna som den er «tidlig» på sommersesongen. Under vårt besøk i starten av juli kom vi til snøen på rundt 650 moh. Vi fulgte renna som er rundt 35 grader bratt opp til ca 1000 moh. Her var snøen ganske hard, noe som førte til en ekstra lang pause på toppen for å gi snøen tid til å bli mykere før vi skulle ned. Her kunne man vel muligens hatt med stegjern og isøks.

I toppen av renna måtte vi traversere et ganske bratt snøfelt i sørsiden av Higravtinden før vi kom inn på stien igjen etter snøfeltet. Det er et par veldig enkle klyvepartier opp til fortoppen som er to meter lavere enn det høyeste punktet.

For å nå det høyeste punktet måtte vi ned mellom noen store steinblokker i sørøstsiden. Det er litt klyving ned og et litt luftig parti på en hylle i sørøstsiden mens man runder toppen. På vei opp er det flere klyvepartier og det er lagt et tau i det vanskeligste opptaket, men her er det ikke så eksponert. På toppen er det en liten varde og ikke allverdens plass, så vi returnerte til turist-toppen ganske raskt for at alle skulle få plass mens vi ventet på at snøen i renna skulle bli mykere.

Fra toppen er det en vanvittig utsikt i alle retningene og man ser bl.a Stetinden, Møysalen, Vågakallen, Hammarøyskaftet og man kan vist se helt til Kebnekaise om det er klarvær.

Vi returnerte samme vei og kjørte en glissade ned snørenna på fin og myk snø.

Turdata

Dato: 3 Juli 2021
Distanse: 5,66 km
Høydemeter: 1176
Tidsforbruk: 3:10 med en time pause på toppen (ca 1:28 opp og 40 min ned)
GPS-plott fra gps3d.no

Higravtinden
Ruteforslag
Starten av turen over bygdehuset
Ned mot start. Bygdehuset i midten
150 flate meter etter at vi krysset bekken
Fra ryggen
Fin sti inn mot snørenna
Vi nådde snørenna rundt 650 moh
Ferdig med snørenna og tilbake på sti
Toppen av renna
Eirik peker mot Vågakallen med en svært engasjert Mats som tilskuer
Geitgallien
En travers i sørsiden av Higravtinden over renna
Snøfeltet vi traverserte
Møysalen
Her har turlagets raskeste nådd Higravtindens fortopp
Det høyeste punktet fra fortoppen
På vei mot det høyeste punket mellom noen store steinblokker
Blåskavelen
På toppen.
Hammarøyskaftet i midten
Retur
Dagens turleder Eirik med pers opp Higravtinden på 57 min i følge Strava 🙂
Utsikt mot Rulten
Trollfjordvatnet til høyre for Mats og Trollfjorden der hurtigruta er innom på venstresiden

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *