Tredjefjellet 898 moh

Tredjefjellet eller Tredje Svanfjell ligger i Kaperdalen på Senja. Turen har merket rute til toppen og byr på fin utsikt. Jeg var også innom Andrefjellet som ligger ca tre kilometer sørøst for Tredjefjellet. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Andre og Tredje Svanfjell.

Startstedet for turen i Kaperdalen ligger 32 kilometer fra Gisundbrua på Senjasiden. Det er en del parkeringslommer ved veien i nærheten av stistart.

I Kaperdalen har Midt Troms Museum to markesamiske boplasser. Den ene ligger ved stistart til Førstefjellet som ligger ca 8 kilometer sør for dagens turstart. Kaperdalens siste fastboende var legenden Nikolai Olsen Kaperdalen som bodde her til 1964. Nikolai var vist den første på Senja som fikk seg bil da han i 1929 kjøpte en T-Ford som ble brukt som taxi. Nikloai hadde dog et lite problem og det var at det var over ei mil til nærmeste vei.

Selve turen starter rundt 280 moh og turen starter etter god sti som er merket med blåmaling. Underlaget er stort sett lyng og mose helt til man nærmer seg punkt 870. Her slaker det ut og man må ned rundt 30 høydemeter før man starter på den siste stigningen til Tredjefjellet.

På toppen er det gjestebok og utsikt i alle retningene. Området rundt Kaperdalen har ikke de råeste fjellene på Senja, men man ser bl.a. taggene på det fine skifjellet Kvænan i sørvest.

Fra toppen ser man ryggen videre til Andrefjellet som ligger rundt 3 kilometer unna i sørøstlig retning. Den første etappen mellom toppene går ned mot 720 moh, før det er litt småkupert videre i greit terreng. Fra punkt 842 er det noen få partier som kan være bittelitt luftig om man har  høydeskrekk.

Fra Andrefjellet har man også fin utsikt i alle retningene, men her mangler det gjestebok.

Jeg returnerte over Tredjefjellet etter samme rute. Hvis man velger å gå fra Førstefjellet i nummerert rekkefølge ender man opp med 8 kilometer asfalt på returen om turen gåes med en bil. Da jeg skulle videre til Tolan og Torsken før kveldsferga til Andøya utgikk denne utgaven av turen som ville føltes mye riktigere tallmessig. Det hadde nok også vært enklest å gått ned mot Kaperdalen fra punkt 791 på returen.

Turdata

Dato: 29 Juli 2022
Distanse: 12,44 kilometer (3,4 til Tredjefjellet)
Høydemeter: 1145
Tidsforbruk: 2:20 (46 til Tredjefjellet)
GPS-logg fra gps3d.no

Tredjefjellet fra Andrefjellet
Ruteforslag
Stien starter ved elva
Opp i retning av punkt 870
Rasteplassen på vei mot Tredjefjellet
Tredjefjellet i midten og Andrefjellet helt til høyre
Stormoa i midten
En reinflokk bak Tredjefjellet
Istinden 851 moh
Kvænan bak
Ryggen mot Andrefjellet
Tilbake
I de smalere partiene av ryggen
Ryggen tilbake mot Tredjefjellet
Bumannsvatnet i midten. Her ligger brøytestasjonen til Brøyt i vei kjent fra NRK

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *